DeFi 2.0 Nedir?

DeFi 2.0, ikinci nesil merkezi olmayan finansın kısa bir açıklamasıdır. Bu kılavuz, DeFi 2.0 ile ilgili her şeyi ve teknoloji alanındaki alaka düzeyini araştırıyor.

Teknolojiye yönelik her yenilik, dünyayı her zaman başlangıç ​​aşamasından yeni bir devrim aşamasına taşımıştır, çünkü her zaman için yer vardır. bu yeniliklerle yeni modeller ve devrim niteliğinde kavramlar. Merkezi olmayan finansın (DeFi) blok zinciri tabanlı bir yenilik olmasının bir istisnası yoktur, çünkü dünya zaten DeFi 2.0'dan, DeFi doğduktan sadece birkaç yıl sonra ortaya çıkan yeni nesil DeFi protokollerinden bahsediyor.

Merkezi olmayan finans, yükseltilmiş konseptler ve yeniden markalanmış modellerden oluşan yeni bir çağın şafağına yaklaşmaya başlarken, gelin DeFi 2.0'ın ne anlama geldiğini tam olarak anlamaya başlayalım.

DeFi 2.0: İkinci Nesil DeFi Protokolleri

Adından da anlaşılacağı gibi, DeFi 2.0, ikinci nesil merkezi olmayan finans protokolüdür. Genel olarak merkezi olmayan finansın doğru bir şekilde anlaşılması, yeni sürümün anlaşılmasını çok daha kolay hale getirecektir.

DeFi, geleneksel finansal sistemden ayrılırken yeni blok zinciri tabanlı finansal modelleri ve ekonomik ilkelleri tanıtmak için tasarlanmış tüm merkezi olmayan platformları ve projeleri barındıran bir ekosistemdir.

Merkezi olmayan uygulamaların ve projelerin yayınlanması, kanıtlanmış modellere bağlıdır. finansal temelli anlaşmalar. Bu protokoller, sektöre özel avantajlar sunan izinsiz birleştirilebilirlik ve açık kaynak geliştirme kültürüne sahip olmaları temelinde gelişir.

DeFi, evriminin sadece birkaç yılında blok zinciri alanında büyük önem kazandı. Merkezi olmayan finansın benimsenmesi, finansal sisteme getirdiği verimlilikler nedeniyle 2021'den bu yana baş döndürücü bir hızla büyüyor. Bu nedenle, genellikle mevcut DeFi modellerinin yükseltilmiş ve devrim yaratan bir versiyonu olan DeFi 2.0 olarak adlandırılan yeni bir merkezi olmayan finans çağını başlatıyor.

DeFi 1.0'daki sınırlamaların ortasında sistem, verim çiftçiliği, likidite kısıtlamaları ve benzerleri açısından atılımlar görmeye başladı ve bu nedenle DeFi'nin ikinci sürümüne yönelik birçok beklentiyi tetikleyen bir öncü olarak hizmet etti.

<

DeFi 2.0 Neden Önemli?

DeFi 2.0'ın yinelenmesi, dünyayı, erken nesil merkezi olmayan finansla sınırlamaların üstesinden gelme eğiliminde olan devrim niteliğindeki DeFi protokollerinin yeni bir çağına sokuyor. DeFi'nin ikinci versiyonu yeni inovasyonlar ve çözümler öneriyor, tüketicilere finansal özgürlüğe yönlendirmek için yeni ve heyecan verici mekanizmalar sunarken yalnızca DeFi alanı için ilerlemeyi anlatıyor.

Ölçeklenebilirlik sorunu ve düşmanca kullanıcı arayüzü sorunu DeFi çözümlerinin çoğu Ethereum blok zinciri üzerine inşa edildiğinden, erken DeFi protokolleri için büyük bir zorluk olmuştur. Model yapılarındaki karmaşıklıklar, kullanıcıların, özellikle de yeni başlayanların, merkezi olmayan ürünleri kullanmasını zorlaştırıyor.

İşlemleri gerçekleştirmek için yüksek gaz ücreti ve uzun bekleme süreleri, DeFi alanında birçok kişinin DeFi platformlarını kullanmaya olan ilgisini kaybetmesine neden olan temel bir zorluk olmuştur. Bununla birlikte, DeFi 2.0, Ethereum'un ölçeklendirme sorunlarını azaltabilecek gerekli altyapıları dağıtacak şekilde ayarlanmıştır.

DeFi alanının karşılaştığı bir diğer önemli zorluk, çoğu varlığın statik olması ve likidite sorunlarıyla ilgili olarak yetersiz kullanılmasıdır. DeFi protokollerinin zayıf likidite çözümleri nedeniyle düşük kullanım oranına sahip olduğuna şüphe yok.

Bununla birlikte, Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM), işletme sermayesine özel erişime izin verir. AMM'nin likiditenin yoğunlaşmasını engelleyen tasarımı nedeniyle model verimli kullanılamamaktadır. Bu arada, DeFi 2.0, yatırılan varlıkların tam potansiyellerinde kullanılmasına izin verir. Bu nedenle, projeleri verimli bir şekilde sürdürmek ve desteklemek için iyi bir nakit akışının yolunu açıyor.

Bir sonraki sürümünün engellemeye çalıştığı mevcut DeFi protokollerinin diğer zorlukları arasında oracle'lar ve aracı bilgiler, merkezileştirmeler, güvenlik sorunları, ve çok daha fazlası.

DeFi 2.0 Örnekleri

Gelişmekte olan bazı projeler, protokollerini halihazırda DeFi 2.0 araç setleriyle oluşturuyor ve bu nedenle endüstriyi merkezi olmayan finansın bir sonraki aşamasına hazırlıyor. Bu projelerin bazı örnekleri şunlardır:

  • Olympus DAO (OHM), tahvil, LP, stake vb. ile merkezi olmayan bir rezerv para birimi modeli.
  • Avalanche (AVAX) – DeFi 2.0'ın merkezi olmayan uygulamalarının üzerine inşa edilebileceği hızlı, düşük maliyetli programlanabilir akıllı sözleşme platformu.
  • Yearn Finance (YFI), Ethereum blok zincirinde bir getiri ve kredi toplayıcı ve sigorta sağlayıcısıdır.
  • Curve Finance (CRV) ve Convex (CVX), DeFi protokollerinin önde gelen TVL'si . Eğri, verim çiftçiliği platformu Convex'in üzerine inşa edildiği DAO, borsa, LP, stablecoin ve daha fazlasıdır.

DeFi 2.0'ın Faydaları

İkinci nesil DeFi, DeFi alanını kullanıcılar için dağıtımını kolaylaştıracak birçok işlevsellik vaat ediyor. DeFi 2.0 ile kullanıcılar, akıllı sözleşmelerden ödün vermeyle ilişkili riskleri azaltmak için belirli akıllı sözleşmelerde sigorta alabilirler. Ayrıca, DeFi 2.0, kullanıcıları kalıcı kayıp riskine karşı korur. Son olarak, ikinci nesil merkezi olmayan finans, kredi verme süreçleriyle ilişkili riskleri de azaltır ve kredilere ödenecek faizleri ortadan kaldırır.

DeFi alanının diğer ayrıcalıklı faydaları, işlemlerin yürütülmesiyle ilişkili maliyetin azaltılmasını içerir. Bu nedenle sektöre düşük gaz ücretleri ve hızlı işlem süreçleri sağlanmaktadır. Ayrıca DeFi 2.0 verimli bir likidite arzı vaat ediyor. Likiditeye ihtiyaç duyan protokoller bunlara verimli bir şekilde erişebilir.

DeFi 2.0'ın Riskleri ve Önlenmesi

DeFi 2.0 birçok avantaj vaat etse de sistem belirli risklere maruz kalma eğilimindedir. .

İlk olarak, yatırım riski vardır. Herhangi bir finansal araca yatırım yapmak her zaman risklidir, bu nedenle DeFi 2.0'da bulunan merkezi olmayan uygulamalar da bir muafiyet olmayacaktır. Bu nedenle DeFi 2.0, kullanıcıları yeni dönemdeki akıllı sözleşmelerde bazı boşluklar olabileceğinden yatırım risklerine de maruz bırakabilir. Bu nedenle yatırımcılara herhangi bir projeye girmeden önce yoğun bir araştırma yapmaları tavsiye edilir.

İkincisi, likidite riski de vardır. Tasfiye ile ilgili risklerin azaltılabileceğini ancak tamamen en aza indirilemeyeceğini belirtmek önemlidir. DeFi 2.0, kullanıcıları kalıcı kayıplar gibi likidite risklerine karşı korusa da, niyetlenen likidite madencileri yine de bazı fonları kaybetmeye maruz kalabilir. Bu nedenle, likidite madencileri, kendilerini yetkin bir şekilde donatırlarsa daha iyi durumda olurlar.

Sonuç

Genel teknoloji alanı ilerlemeye devam ettikçe, DeFi 2.0 beklemeye değer çünkü beklemeye değer. DeFi 1.0 ile ilişkili risklerle mücadele edin. Bu nedenle, merkezi olmayan finans sistemini çok daha iyi ve insanların girmesi için büyüleyici hale getiriyor. Bu nedenle, yeni aşamada DeFi'nin kullanımı daha esnek hale gelecek ve böylece blok zincir teknolojisini ana akım çekiciliğe doğru yönlendirecek.

Share