En İyi 5 Likidite Havuzu Sağlayıcısı nedir? | bozuk para hoparlörü

Likidite havuzlarının arkasındaki konsept hakkında daha fazla bilgi edinin ve günümüzün en iyi 5 DeFi likidite havuzu sağlayıcısının incelemesine göz atın.

Merkezi olmayan finans (DeFi), blok zinciri destekli proje dünya çapında milyonlarca insanı cezbettiği için şu anda kripto para birimindeki yeni altına hücumdur. Likidite havuzları, geçmişte çoğu Merkezi Olmayan Borsalar (DEX'ler) tarafından kullanılan sipariş defteri modelinde bir yükseltme oldukları için DeFi'nin önemli bir yönüdür. Uniswap, Balancer ve Curve gibi diğer protokollerde farklı likidite havuzları vardır ve biz DeFi'deki en iyi 5 likidite havuzu sağlayıcısına bakacağız.

Başlamadan önce, isteyebilirsiniz. likidite havuzlarını ve projenin arkasındaki konsepti anlayın.

Likidite Havuzu nedir?

Likidite havuzu terimi, bir DeFi protokolünün akıllı sözleşmesinde kilitlenen bir token havuzunu ifade eder. Likidite havuzları, likidite sağlayarak ticareti kolaylaştırır ve Uniswap, Curve vb. gibi birçok merkezi olmayan borsa (DEX'ler) tarafından benimsenir. Likidite havuzunu ilk kullanan İsviçre merkezli Bancor Protokolüydü, ancak Uniswap tarafından geniş çapta popüler hale geldi.

Likidite havuzu, Coinbase gibi standart borsalar tarafından kullanılan sipariş defteri modelinde bir yükseltmedir. Bu sipariş defteri modeli, NYSE ve NASDAQ gibi geleneksel borsalarda da uygulanmaktadır.

Sipariş defteri modelinde, bir sipariş başlatmak için talep arzı karşılar; doğal olarak, alıcılar varlığı elde edilebilecek en düşük fiyattan satın alarak karı maksimize etmek isterler, bir varlığı elde edilebilecek en düşük fiyattan satın almak isterler, aynı şekilde satıcı da o varlığı mümkün olan en yüksek fiyattan satmaya çalışır. Ticaretin gerçekleşmesi için her iki tarafın da o varlığın fiyatı üzerinde anlaşmaya varması gerekir. Bu başarılmadığında, ticaret düşme riski altındadır. Bu durumda piyasa yapıcılar devreye girer.

Piyasa yapıcılar, ticareti kolaylaştırmak için belirli bir varlığı satın almak veya satmak için her zaman hazır olan tüccarlardır. Alıcılar ve satıcılar için yol gösterici olarak hareket ederler, böylece her iki tarafın da satın almadan veya satmadan önce mutlaka diğerine ihtiyacı yoktur. Bu model harika ama DeFi'de uygularken zorluklarla karşılaştığı tespit edildi; süreç çok yavaştır, nispeten daha pahalıdır ve kötü kullanıcı deneyimine neden olabilir. Bunun nedeni, sipariş defteri modelinin tamamen piyasa yapıcılara dayanmasıdır. Üreticiler genellikle fiyatlarını sürekli değiştirerek bir varlığın mevcut fiyatını izlerler, bu da çok sayıda siparişin sistemi tıkamasına ve bazı durumlarda sipariş iptallerine yol açar. Likidite havuzu burada devreye girer.

Bir likidite havuzu, DAI/ETH gibi bir token çifti içerir ve havuzun işlevi, söz konusu token değişimi çifti için yeni bir pazar sağlamaktır.

Yeni havuza likidite sağlayan ilk kullanıcı, havuzdaki varlıkların açılış fiyatını belirleme özgürlüğüne sahiptir ve platform tarafından havuza her iki jetonun aynı miktarını sağlaması için teşvik edilir. Bu başarıldığında, likidite sağlayıcı, havuza sağladıkları likidite miktarına eşdeğer olan (Likidite Sağlayıcı) LP jetonu olarak bilinen özel bir jeton ile ödüllendirilir. İşlemin yürütülmesinden elde edilen %0,3'lük bir ücret daha sonra havuzdaki tüm likidite sağlayıcıları arasında dağıtılır.

Likidite havuzu tarafından bir işlemin başarılı bir şekilde kolaylaştırılmasından sonra, jeton çiftlerinin fiyatı otomatik olarak ayarlanır. Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) adı verilen akıllı sözleşmeler.

Sonuç olarak, likidite havuzundaki tokenlerin oranı, token satışının fiyatını belirler. Örneğin, bir tüccar bir USDT/ETH havuzundan ETH satın alırsa, ETH fiyatını artırmak için tüccar ETH arzını azaltır ve USDT arzını artırır. Bunun bir sonucu olarak, ETH'nin fiyatı değer kazanır ve bu da USDT'nin fiyatında bir düşüşe neden olur. Fiyat hareketi, havuzun büyüklüğü ile orantılı olan ticaret büyüklüğü ile orantılıdır.

DeFi'deki Likidite havuzlarının avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Daha düşük benzin ücretleri.
  • Yatırımcıların otomatik akıllı sözleşme yoluyla havuzlara likidite sağlamasına olanak tanır.
  • Likidite sağlayıcıları artık AMM'yi benimseyerek kâr edebilir.

Artık kavramı anladığımıza göre likidite havuzlarının arkasında en iyi 5 DeFi likidite havuzu sağlayıcısına göz atalım.

Uniswap

Uniswap, eşit ETH/ERC-20 token eşleştirmesi için akıllı bir sözleşmeyi destekleyen merkezi olmayan bir değişimdir. Bu, Uniswap'ın ETH'yi diğer herhangi bir ERC-20 jetonu ile otomatik olarak ve merkezi olmayan bir şekilde değiştirmenize izin verdiği anlamına gelir.

Yeni bir likiditede yeni bir döviz çifti oluşturmanıza olanak tanıyan açık kaynaklı bir değişim işletir. herhangi bir belirteç için havuz ve listeleme maliyeti yok. Ancak platform, likidite sağlayıcıları arasında orantılı olarak dağıtılan %0,3'lük bir işlem ücreti alır.

Diğer en iyi likidite havuzları sağlayıcılarına benzer şekilde, likidite havuzuna kripto para birimi tedarik ettiğinizde, likidite sağlama karşılığında bir Uniswap jetonu (UNI) alacaksınız. Yani, örneğin, likidite havuzuna DAI yatırırsanız, karşılığında orantılı bir miktarda Uniswap (UNI) jetonu alırsınız.

New York merkezli likidite havuzu sağlayıcısının bazı farklı nitelikleri vardır. rakipler. Fiyatları listelemek için Ürün Pazarı Modeli (PMM) mekanizmasını kullanır. PMM, jetonun değerini hesaplamak için işlemde alıcı ve satıcının sırasını kullanmak yerine, x * y = k olarak verilen bir denklemde rastgele sabitleri kullanır.

Denklemde, x ve y, Uniswap platformunda değiş tokuş için mevcut olan jeton birimlerini temsil ederken, k, denklemde bir sabit olarak kabul edilir. Jetonların işlem gördüğü oran, havuzdaki her bir jeton biriminin fiyat değerini belirlemede önemli bir faktördür. Örneğin, Ethereum ile OmiseGO (OMG) satın almak istiyorsanız, OMG'nin kullanılabilirliği azalırken ETH'nin kullanılabilirliği artar, bu da OMG'nin daha yüksek bir piyasa değerine ulaşmasına ve dolayısıyla bir likidite havuzunda işlem başlatmasına neden olur. Bu, yalnızca bir takas veya takas olduğunda jetonların değerinin değiştirileceği anlamına gelir.

Curve Finance

Ocak 2020'de piyasaya sürülen Curve, eşit değerdeki kriptolar arasında gerçek zamanlı ticareti kolaylaştırmak için tasarlanmış, Ethereum blok zinciri ağı tarafından desteklenen bir değişim likidite havuzudur. Curve, likidite havuzuna kripto para sağlayan yatırımcılar için yüksek bir faiz oranı sunduğunu iddia ediyor. Stabil coin oynak olmadığı için kullanıcılara düşük kayma sunar. Servis yedi farklı havuza sahiptir. Bu havuzlardan dördü (Y, Bileşik, BUSD ve PAX) borç verme havuzlarıdır; bu, kullanıcıların ticaret ve borç verme işlemlerinden para kazanabilecekleri anlamına gelir. Bu havuzlardan ikisi (sBTC ve sUSD) ticari işlemlerde teşvik sunar ve ikisi jeton tabanlı havuzlardır (REN ve sBTC).

Bu Curve Finance'i kullanırken alım satım yapmak, genellikle düşük risklere sahiptir, çünkü tek işlem mekanizması.

DeFi alanında nispeten yeni olmasına rağmen, Curve Finance, DeFi alanında lider platformlardan biri olacak şekilde konumlandırılmıştır. Bu nedenle, hizmet ve jeton nispeten yeni olduğu için birinin yatırımlarını sınırlaması tavsiye edilir.

Balancer

Balancer Finance, Eylül 2019'da Mike McDonald ve Fernando Martinelli tarafından kuruldu. Dengeleyici platform, bir dizi likidite sağlayıcı platform tarafından da benimsenen otomatik piyasa yapıcı (AMM) protokolünü kullanır.

Balancer, likidite havuzlarına sağlanan 11 milyon dolardan fazla tokene sahiptir ve tüm DEX'lerde olduğu gibi, bu havuzlar alım satımları kolaylaştırmak için kullanılacak ve böylece yatırımcılara likidite sağlayacaktır. Bunlar Balancer havuzlarının iki ana alt bölümüdür:

Kontrollü/Özel Havuzlar: Bunlara özel havuzlar da denir; platformun sağladığı ortak havuzları kullanmamayı tercih eden özel kişiler için oluşturulmuştur. Bu özel havuzlarda genellikle havuza büyük miktarlarda jeton sağlayan yatırımcılar bulunur.

Kesinleşmiş/Paylaşılan Havuzlar: Bu havuzlara platformdaki tüm yatırımcılar erişebilir. Değiştirilemezler ve kontrollü havuzlardan farklı olarak sabit bir operasyon sistemine sahiptirler ve genellikle genel halka açıktırlar.

Yukarıda bahsedilen iki havuz türünün yanı sıra Balancer ayrıca akıllı sağlar stabilcoin havuzları ve Likidite Önyükleme Havuzları dahil havuzlar.

Bancor

İsviçre merkezli merkezi olmayan değişim platformu 2016 yılında kuruldu ve Ethereum blockchain teknolojisi üzerine inşa edildi. Bancor, otonom eşler arası token alım satımları gerçekleştirmek için algoritmik piyasa yapımını (AMM) kullanır ve karşılığında her alım satım için işlem ücretleri (%0,1 – 0,5) oluşturur.

Bancor'un likidite havuzu Bancor Relay olarak anılır ve bu platformun kullanıcıları, sadece havuza likidite ekleyerek bir havuzun işlem ücretlerinden pay alabilirler. Ayrıca platformun havuz jetonunu (ETHBNT) alacaklar. Bu Havuz jetonları, likidite havuzlarındaki sahiplik paylarını sembolize eder. Bu, bir kullanıcı bir Bancor havuzuna likidite eklediğinde, havuza eklenen varlıkların sayısıyla orantılı olarak havuz jetonları alacağı anlamına gelir.

Havuz jetonunuzun değerini artırmanın üç yolu vardır; ilki, işlemler sırasında havuz tarafından oluşturulan işlem ücretleri, Bancor tarafından sağlanan likidite sağlayıcıları için teşvik programları, Bancor platformu tarafından verilen havuz ödülleri.

Bancor rölesinin bir başka özelliği de, yerel tokeninin (BNT) aşırı bağımlılığının etkileri nedeniyle likidite dalgalanması durumunda stabilcoin'in (USDB) piyasaya sürülmesidir.

Kyber Network

<

Kyber, 2017 yılında Loi Luu, Victor Tran ve Yaron Velner tarafından kurulan Ethereum destekli bir zincir üstü likidite platformudur. Protokol, diğer DApp'lerin likidite havuzuna katkıda bulunmasını, merkezi olmayan atomik jeton takaslarının her yerde mümkün olmasını sağlayan entegre bir sistem oluşturmasını sağlar. Bu, satıcılara platformlarında birden fazla jetonla hizmetler için ödeme kabul etme özgürlüğü verir ve jetonlar tercih ettikleri jetona dönüştürülebilir, bu da satıcının jeton seçimine sahip olmayan kullanıcılara jetonlarını kullanma fırsatı verir. işlemler için belirteçler. Yerel jetonun adı KNC'dir.

KNC sahipleri, likidite havuzu sağlayıcılarına orantılı olarak bir ödül olarak hizmet etmek için ağ ücretlerinin sayısını dikte etme özgürlüğüne sahip olduğundan, Kyber Network topluluk tabanlıdır. Ayrıca, platform içinde önemli parametrelerin uygulanması konusunda da önemli bir söz sahibidirler.

DeFi'deki diğer en iyi likidite havuzu sağlayıcıları arasında Convexity Protocol, ICTE, OIN Finance, KeeperDAO vb. yer alır.

Sonuç

Likidite havuzları, merkezi olmayan finansın yıllar içindeki dinamizminin kanıtıdır. Likidite her zaman kripto ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olmuştur ve DEX'ler likiditeyi artırmanın yenilikçi yollarını arıyor. Kullanıcı deneyimini en üst düzeye çıkarabilmeniz için likidite havuzu sağlayıcıları ve özellikleri hakkında kapsamlı bilgiye sahip olmanız önerilir.

Share