Kişisel Finans: Paranızı Yönetmek için Eksiksiz Kılavuz

Kişisel finans hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, sizin için hazırladığımız bu kılavuza bir göz atın.

Paranızı nasıl akıllıca yöneteceğinizi ve yöneteceğinizi bilmek her zaman iyi bir fikirdir. En küçük alandan en geniş alana kadar, iyi yönetilen kaynaklar hayatınızın temel unsurlarıdır. Kişisel finans hakkında ne kadar çok bilgiye sahipseniz, farklı durumlara o kadar hazırlıklı olursunuz.

Kişisel Finans Nedir?

Paranın davranışı, kaynakların yönetimi ile ilgili ekonominin önemli bir yönüdür. Finans, para yönetimini incelemekten sorumlu bir ekonomi dalıdır. Bu konuyu anlamak, finansal kaynaklarla ilgili akıllı kararlar vermenize yardımcı olacaktır.

Zaman içinde, ekonominin bu alanı, hem ne gibi bireysel konularda fayda sağlamak için parasal kararları ele almak için kaynaklar ve araçlar geliştirdi. satın alınacak mallar – hatta proje finansmanı gibi devlet işlerine.

Finansmanın dikkate aldığı hususlar arasında şunlar öne çıkıyor:

  • Yatırım karlılığı
  • Borç yönetimi
  • Enflasyon kaynaklı para kaybının kontrolü,
  • Maddi ve maddi olmayan varlıkların risklerinin değerlendirilmesi.

Bu anlamda, kişisel finans, kaynaklarınızı yönetmek için bu ilkelerin kullanılmasıdır.

Kişisel finans, bireylerin veya ailelerin yaşamları boyunca kaynaklarını nasıl yönettikleri ile ilgilenir. Gelir ve giderlerin yanı sıra, para yönetiminizi optimize etmek için elden çıkardığınız finansal araçları da içerir.

Kişisel Finans Türleri

Kişisel finans türleri nelerdir? Kişisel finansın temel amacı, bireylerin bilinçli kararlar almasına yardımcı olmak ve kaynak yönetimini optimize ederek bir dizi alt hedefe ulaşabilmektir. Bunlar arasında şunlar yer alır:

  • Gelir
  • Giderlerin kontrolü
  • Yatırımlar
  • Tasarruflar

Bu unsurlar, finansal riskleri ve hayatınızdaki gelecekteki olayları göz önünde bulundurarak gelirlerin, giderlerin, planlamanın, tasarrufların ve zaman içindeki yatırımların yönetimi ve idaresi ile para yoluyla çevremizle nasıl ilişki kurduğumuza karşılık gelir.

Gelir

Geliri, bütçenize eklenen tüm kârlar olarak anlayabilirsiniz. Dolayısıyla gelir, biriken ve dolayısıyla bir tüketim-kar döngüsü oluşturan hem parasal hem de parasal olmayan unsurlardır. Genellikle brüt rakamlarda – kesinti olmadan – görünür ve vergilerinizi ödediğinizde netleşir.

Giderlerin Kontrolü

Finansal giderler, finansman elde etmekten veya herhangi bir finansal yükümlülüğün mülkiyetinden kaynaklanan tüm giderlerdir. Hem şirketleri hem de bireyleri etkilerler.

En yaygın finansal giderlerden biri, borçlara ödenen faiz oranıdır – bu, borç verenin, borç verenin cari tutarına göre yüzde olarak ifade edilen bir kâr elde etmesini sağlar. borçluya verdi. Faiz oranları, seçilen finansman türüne ve borçlunun kredibilitesine bağlı olarak değişebilir.

Yatırımlar

Yatırım, kişisel finansın zorlu bir parçasıdır. Yatırımlar risklidir, bu nedenle başlamadan önce asla kaybetmeyi göze alamayacağınız sermaye koymayın.

Yatırımlar, uzun vadede kâr etmek için sermayenizin bir kısmını hisse senetlerine, emtialara veya benzerlerine yatırmaktan oluşur. Ekonomide, kaynakları ilişkili maliyetler olarak tanımlarız. Birincil kaynaklar toprak, zaman, emek ve sermayedir. Kâr elde etmek için bu dört kaynaktan herhangi birinin kullanılması gereken her şey bir yatırımdır.

Yatırım yaptığınızda, gelecekteki faydaları elde etmek için şu anda bu kaynaklardan vazgeçerek bir fırsat maliyeti üstlenirsiniz. Ancak bu faydalar belirsizdir, yani bir risk vardır. Yatırım yapmak için bu gelirin bir kısmını önceden biriktirmiş olmanız gerekir.

Farklı türde yatırımlar yapabilirsiniz. Bir diğerinden daha iyi olan tek bir sınıflandırma yoktur – durumunuza bağlı olarak hepsi geçerli ve faydalı olan birkaç sınıflandırma vardır. Türü ne olursa olsun, yatırımın ekonomik anlamı dört temel faktör tarafından yönetilir: performans, risk, likidite ve vade.

  • Performans (Getiri): Getiri, karşılığında elde ettiğimiz şeydir. yatırım Böyle olması gerekmese de genellikle kâr veya kârlılık açısından ölçülür.
  • Risk: Belirsizliği ifade eder. Ekonomide hiçbir şey %100 kesin değildir. Yatırımın tersine dönmesi durumunda her zaman üstlenilebilir bir riskle çalışmalıyız.
  • Likidite: Bir yatırımı minimum kayıpla paraya dönüştürme yeteneği.
  • Zaman: Bu üçüncü temel değişkendir. Bir geri dönüş bekleyebiliriz ama onu elde etmek için gereken süreye bağlı olarak, yatırımı telafi edecek mi?

Bu dört faktöre dikkat etmek, her ne kadar bariz görünse de, öyle değil. yaygın. Birçok yatırımcı yalnızca ilk faktöre odaklanma eğilimindedir – ne kadar kazanacağım? İlk ikisine de, özellikle riske çok dikkat etmelisiniz.

Bir yatırımın diğerinden daha iyi olup olmadığını bilmek zordur. Özünde, her yatırımcının tercihlerine bağlı olacaktır. Bazıları %50'lik karlılığın iyi olduğunu düşünürken, diğerleri %10'a razı olacaktır. Ayrıca, riskten kaçınma ve sabrınızı da hesaba katın.

Tasarruf

Tasarruf, gelirin tüketmediğiniz kısmıdır. Bu sermayeyi, gelecekteki bir ihtiyacı veya beklenmedik durumu karşılamak için herhangi bir riskten uzak tutarsınız. Hatta miras olarak bırakabilirsiniz. Özünde tasarruf, kişinin harcamadığı veya yatırım yapmadığı gelir yüzdesidir.

Çoğu durumda, bir mali müşavir aramak gerekir, çünkü tasarruf bir ailenin temel unsurudur, ancak bu ancak iyi bir planlamayla elde edilebilir.

Fakat insanlar tasarrufla yatırımı birbirine karıştırma eğilimindedir. Gelecekte elden çıkarmak için sakladığımız paraya tasarruf diyoruz. Onu şimdiki zamanda harcamaktan vazgeçiyoruz, onu faiz getiren güvenli ve risksiz bir yere koyuyoruz. Paranızı nakitte tuttuğunuzda, örneğin bir banka hesabında veya mevduatta tuttuğunuzda tasarruf edersiniz.

Öte yandan, harcamadığınız paraya yatırım diyoruz, ancak gelecekte size ekstra para kazandırmak için kullanıyorsunuz. Yatırım yapmayı, kâr elde etmeyi umarak mal veya finansal varlık satın almakla ilişkilendiririz. Bu ekstra kâr, tazminat karşılığında paranızı riske atmakla ilişkilidir. Paranızı eğitim gibi önemsiz şeylerden hisse senetleri, tahviller veya yatırım fonları gibi finansal varlıklara kadar birçok şeye yatırabilirsiniz.

Kısa Vadeli ve Uzun Vadeli Hedefler Nasıl Belirlenir?

Kişisel finansmanı planlamak ve kısa ve uzun vadeli hedefler belirlemek birkaç aşamadan oluşan bir analiz süreci gerektirir:

  • Değerlendirme: Mevcut durumunuzu bilin. Ne tür bir geliriniz var? Seviyesi nedir? Gelecekteki değişiklikler için beklentileriniz nelerdir?
  • Hedefler belirleyin: Aylık satın alma, ev satın alma, emeklilik için biriktirme vb. gibi kısa ve uzun vadeli finansal hedefleri belirleyin ve önceliklendirin. Örneğin, yatırım yapmayı planlıyorsanız, bunlarla ilişkili zaman çizelgelerini aklınızda bulundurun: kısa -vadeli yatırımlar bir yıldan az sürer – orta vadeli 1 ila 3 yıl arası ve uzun vadeli üç yıldan fazla sürer.
  • Planlama: Hedeflerinize nasıl ulaşabileceğinize ve neler yapabileceğinize dair bir strateji tanımlayın. bunun için uygun finansal araçlar.
  • Uygulama: Finansal planı, ani olaylar durumunda düzeltmeleri dikkate alarak yürütün.
  • İzleme ve yeniden değerlendirme: Plana uygunluğu izleyin, başlangıç ​​koşullarında ilgili değişikliklerin olup olmadığını doğrulayın ve finansal planda bir düzenleme veya değişikliğin gerekli olup olmadığını değerlendirin.

Bir diğer önemli husus da şudur: finansal araçlarınızı analiz etmek. Bireyler ve aileler, kaynaklarını yönetmelerine yardımcı olan çok çeşitli finansal araçlara sahiptir:

  • Bankacılık: Banka hesaplarınızı, tasarruf hesaplarınızı, tüketici kredilerinizi, kredi kartlarınızı, banka kartlarınızı kontrol edin, vb.
  • Yatırım: Hisse senetleri, yatırım fonları, tahviller vb.
  • Sigorta: Hayat, kaza, sağlık sigortası, tasarruf sigortası vb.

<

Her tür enstrümanın seçimi durumunuza ve tercihlerinize bağlıdır. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemek için mali yükümlülükleri izlemek ve kaynakların bir yüzdesini bir tasarruf fonuna tahsis etmek önemlidir.

Bütçenizi Yapın

Kabul edelim ki çoğu insan bütçelerini planlamaz. Ancak kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirlemek için bir tane yapmalısınız. Uygulamalar gibi kullanabileceğiniz dijital araçlar veya çoğu kişinin tercih ettiği bütçenize uygun bir Excel belgesi var. Hangi seçeneği seçerseniz seçin, yaşam tarzınıza uygun olduğundan emin olun.

İşte bir bütçe örneği:

https://culturopedia.net/personal-budget-template/

Fotoğraf: culturopedia

Aynı şekilde, kazandığınızdan fazlasını harcamadığınızdan ve finansal hedefleriniz için biriktirdiğinizden emin olmak için bütçenizi her hafta güncellemeniz gerekir.

Yüksek Faizli Borcunuzu Ödeyin

Birden fazla kartta bakiyeniz varsa, her zaman her biri için en az minimum tutarı ödediğinizden emin olun ve ardından bakiyeyi her seferinde bir kart olmak üzere tam olarak ödeyin. Kredi araçlarınızdaki yüksek oranlar sizi bunaltıyorsa, öncelikle yüksek faizli borca ​​odaklanmalısınız.

Bir seferde bir borç ödemeye odaklanın ve önce kredi kartınızı en yüksek faizle ödemeyi düşünün. Hangi kredi kartının en yüksek faizi uyguladığını görmek için ekstrelerinizin faiz oranı bölümünü inceleyin ve önce bu borcu ödemeye odaklanın.

Birleştirmeye karar verirseniz, hesabınızı kontrol etmenin çok önemli olduğunu unutmayın. Yeni borç biriktirmemek için yapılan harcamalar. Borcunuzu konsolide etmek, birkaç yüksek faizli bakiyeyi daha düşük oranlı tek bir bakiyede birleştirmenize olanak tanır, böylece ödeme tutarlarını artırmadan borcunuzu daha hızlı ödeyebilirsiniz.

Borcu konsolide etmenin iki yaygın yolu:

  • Borcunuzu yüksek faiz oranlı kartlardan çıkarmak için düşük faiz oranlı bakiye transferinden yararlanın. Bakiye transfer ücretlerinin genellikle yüzde 3 ila 5 olduğunu, ancak daha düşük bir faiz oranından elde edilen tasarrufların genellikle bakiye transfer ücretinden daha fazla olduğunu unutmayın. Bu seçeneği değerlendirirken her zaman bu faktörü dahil edin.
  • Evinizde öz sermayeniz varsa, bunu kart borcunu ödemek için kullanabilirsiniz. Bir ev sermayesi kredi limiti, size kartlarınızın ücretinden daha düşük bir faiz oranı sunabilir. Kapanış maliyetlerinin genellikle geçerli olduğunu unutmayın, ancak ek bir avantaj, konut kredisi faiz ödemelerinin vergiden düşülebilir olmasıdır.

Bütçe önceliklerinizi ayarlayın ve yemek gibi aylık harcamalarınızı sınıflandırarak başlayın. , ulaşım, barınma ve eğlence. Kredi kartı ekstreniz faydalı bir araç olabilir. Birçok kart düzenleyici, bunları kategoriye göre ayırır. Daraltabileceğiniz alanları arayın – sonra elinizdeki mevcut parayı alın ve borcunuzu ödemek için kullanın.

Emeklilik için Tasarruf Edin

Finansmanınızı doğru yönetirseniz, emeklilik için birikim yapmak karmaşık değildir. Yatırımlar bu noktada çok önemlidir ve uzun vadeli yatırımlar emekliliğiniz için iyi tasarruf fonları sağlayabilir.

Birikimleriniz ve yatırımlarınızla emekliliğinizi planlamaya başlayın. Aylık gelirinizin %20'sini emeklilik planınız için biriktirmeyi düşünebilirsiniz. Şunu bir düşünün: yılların geçmesine izin verirseniz, daha iyi bir emeklilik için o kadar çok para biriktirmeniz gerekir. 20'li yaşlarındaki biri gelirinin %10'unu biriktirirken, 30'dan başlayan bir kişi %20'yi biriktirmelidir.

Roth IRA'da birikim yapmak da iyi bir seçenektir. IRA – Bireysel Yatırım Düzenlemesi – paranızın nereye yatırılmasını istediğinizi seçmenize izin veren bir emeklilik hesabıdır. Bu hesapların en önemli avantajlarından biri, emekliliğiniz için vergilerden tasarruf etmenize yardımcı olmalarıdır. Roth ve Geleneksel IRA hesapları arasında vergi indirimleri için bir zaman farkı vardır, ancak hangisini tercih ederseniz onu seçebilirsiniz.

Akıllı Ödünç Alma

Üniversiteye hazırlanıyorsanız, ilgili para ve masrafları finanse etmenin yolları çok zor olabilir. Kazanılan parayla burs almaya hak kazansanız bile, maliyetlerdeki boşlukları kapatmak için öğrenci kredilerinizi değerlendirmelisiniz.

Öğrenci kredinizi hala üniversitedeyken ödemek, mezun olduktan sonra sahip olacağınız toplam ödenmemiş borcu azaltabilir. Çocuğunuz üniversiteye devam ederken herhangi bir özel veya sübvansiyonsuz federal kredi faizi artırabilir. Bu nedenle, krediler ertelenirken en azından faizin ödenmesi faydalı olabilir, böylece tutarın tamamına ulaşmazlar. Ayrıca, kredinin tüm şartlarını anlamanız ve vade tarihlerine, ödemelerin nasıl uygulandığına ve ek maliyet veya ücretlerin alınıp alınmadığına özellikle dikkat etmeniz gerekir.

Ödünç aldığınız her şeyi faiziyle geri ödemeniz gerekir. , bu yüzden ihtiyacın olanı ödünç al. Üniversiteyi bitirmeseniz veya daha sonra bir iş bulamasanız bile, kredileriniz faiz ve ücretlerle birlikte gelir. Öğrencilerin mezun olmadan önce bir borç iptal planına sahip olmaları gerekir. Ödemeleri zamanında yaparsanız, kredi geçmişiniz kredi puanınız üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

Sonuç

Parayı yönetmek zor bir iş değildir. Ancak bazı insanlar, temel ihtiyaçlar, hizmetlerin ödenmesi, gelir ve diğer harcamalar gibi evde sahip oldukları farklı yükümlülük ve sorumluluklara göre kaynaklarını optimize etmekte güçlük çekerler.

Kişisel finansınızı yönetmeyi öğrenmelisiniz. sorumlu bir şekilde, bağımsızlığa yer açmak ve karar verme kapasitenizi doğru kullanmak.

Share