Ponzi Şeması Nedir ve Bir Dolandırıcılığa Karşı Nasıl Korunulur?

Ponzi planlarından habersiz kripto meraklıları, büyük olasılıkla sektördeki kötü aktörlerin ana hedefi olacaktır. Bu nedenle, yatırım çıkarları olan herkesin bir dolandırıcılığa karşı nasıl korunacağını öğrenmesi gerekir. Gelin bu faydalı kılavuzu inceleyelim.

İnsanların fonlarını çalmak isteyen kötü niyetli aktörlerin operasyonları, bir finansal sistemin ortaya çıkmasından bu yana var olmuştur. Kötü haber ise, bu tür faaliyetlerin tekrarlanma eğiliminin kaçınılmaz olmasıdır. Bu nedenle, finansal alanda dolandırıcılık eylemlerinin sonu gelecek gibi görünmüyor. Bu talihsiz durumlardan kurtulmak için, bir Ponzi şeması ve benzerleri gibi dolandırıcılık faaliyetlerine karşı mücadele, yaygın olarak uygulandığı gibi yalnızca sözde kötü aktörleri cezalandırmak olmamalıdır. Ve mücadele, mevcut ve potansiyel yatırımcıları Ponzi planlarını nasıl anlayacakları ve nasıl işledikleri ve ayrıca bir dolandırıcılığa karşı korunmak için gereken taktikler konusunda eğitmeye yönlendirilmelidir.

Ponzi Şeması Tanımlı

Ponzi şemaları, işledikleri yöntem göz önüne alındığında genellikle hızlı zengin olma şemaları olarak adlandırılır. Potansiyel yatırımcılara servete kolay ve hızlı erişim vaat eden kötü niyetli, yasa dışı piramit satış planlarıdır ve genellikle yatırımları için çok az veya hiç risk olmadan gizlenirler.

Bir Ponzi şeması her zaman kötü niyetli aktörler tarafından düzenlenen bir aldatmacadır. Temel olarak, bir Ponzi planı, daha sonraki yatırımcılardan alınan para ile daha önceki yatırımcılar için getiri sağlayan hileli bir yatırım planına benzetilebilir. Yeni yatırımcılar azalana kadar trendi sürdürüyorlar ve yatırımcıların fonları hala kendi gözetimindeyken plan çöküyor.

Ponzi şemaları, temel olarak, yatırımcıların hızlı, kolay ve önemli yatırım getirileri yoluyla hızla zengin olmalarını vaat ediyor. Ancak, genellikle hızlı ve uyarı vermeden katlanırlar, manipüle edilen yatırımcıları ana yatırımları ve vaat edilen getiriler konusunda mahsur ve zararda bırakırlar.

Ponzi Planı Nasıl Çalışır

Daha önce de belirtildiği gibi, Ponzi şemaları, piramidin tepesindeki operatörün, küçük bir grup yatırımcının ilgisini çekmeyi başaracak şekilde işleyen bir tür piramit şemasıdır. başvurmuş olabilecekleri ikinci grup yatırımcılar. İkinci gruba ise, üçüncü bir yatırımcı grubundan elde edilen fonlarla ödeme yapılır ve bu, potansiyel yatırımcıların sayısı tükenene ve plan çökene kadar devam eder.

Ponzi şemaları, yatırım yaptıkları takdirde onlara büyük meblağlarda para vaat ettikleri için yatırımcılar için asla iyi bitmez. Plan genellikle ilk aşamada çalışıyor gibi görünmektedir. Bu ilk başarı daha sonra yeni yatırımcıların ilgisini çeker, nakitleri daha sonra orijinal yatırımcılara ödeme yapmak için kullanılır ve döngü son bir çöküş olana kadar devam eder.

Asla bir düşüş olmaz. Genellikle yatırımcılardan toplanan fonları yeniden dağıtarak işledikleri için Ponzi şemaları ile gerçek kâr. Yatırılan para her zaman “geri dönüştürülür” bu nedenle şirket hiçbir zaman gerçek bir kar elde etmez. Yeniden dağıtmak için yatırımcıların fonlarına sahip olduğu sürece ilerleme ve önemli bir büyüme kaydettiğini iddia ediyor.

Bu nedenle, yatırımcılar paralarını yatırmaya devam ettiklerinde şirket iyi gidiyor gibi görünüyor. Bu arada, insanlar yatırım yapmayı bıraktığında plan çöker ve tüm parayı ana operatöre bırakır.

İşte tipik bir Ponzi şemasının kısa bir örneği. Diyelim ki Bay X (operatör), küçük bir grup insana (Yatırımcılar A, B ve C) belirtilmemiş bir yatırım planı uygulamaya karar verdi ve her bir yatırımcıya %10 getiri vaat ediyor. A, B ve C yatırımcıları şartları kabul eder ve bir yıl sonra yatırımın değerinin sırasıyla 1.100$, 2.200$ ve 2.750$ olacağı beklentisiyle Bay X'e sırasıyla 1.000$, 2.000$ ve 2.500$ verir.

İleride, Bay X, yatırım anlaşmasını başka bir yatırımcı grubuna tanıtıyor ve onlara %10 getiri vaat ediyor. Neyse ki Bay X, yeni yatırımcı grubundan toplu olarak 7000 ABD doları toplayabiliyor.

Şimdi elindeki 12.500$ ile Bay X, A, B ve C Yatırımcılarına verdiği 6050$'lık toplu beklenen getirilerini ödeyerek sözünü yerine getirebilir. Bu arada, Bay X, gelecekteki yatırımcıların kendisine para vermesini sağlama inancıyla toplu fon havuzundan 5.000 dolara kadar çalabilir. Planın devam etmesi için Bay X'in, fonları eski yatırımcılara geri ödemek için yeniden dağıtmak üzere sürekli olarak yeni yatırımcılardan para alması gerekiyor.

Uyarı İşaretleri

Bir Ponzi planının ne kadar uygun, umut verici ve gerçek olduğunu gizlese de, yatırımcıların fonlarını onlara yatırmadan önce gerçekten meşru olup olmadıklarını belirlemelerine yardımcı olabilecek bazı uyarı sinyalleri vardır. Bu kırmızı bayraklar genellikle yatırımcıların planın doğasını anlamalarına ve denemeye değer olup olmadığına karar vermelerine yardımcı olabilecek göstergeler olarak hareket eder. Bu uyarı işaretlerinin farkında olmak, daha fazla dolandırıcılık vakasını önlemeye yardımcı olacaktır. Bunlardan bazıları aşağıda vurgulanmıştır:

  • Ponzi şemaları genellikle çok az riskle veya hiç risk olmadan hızlı ve önemli getiriler vaat eder.
  • Ponzi şemaları, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'na (SEC) kayıt olduğuna dair meşru kanıta sahip değildir.
  • Yatırımcılar için para çekme hizmetleri genellikle Ponzi şemalarıyla karmaşıktır.
  • Ponzi şemaları genellikle piyasa koşullarından bağımsız olarak genellikle erken aşamada tutarlı bir getiri akışı sağlar.
  • < li aria-level="1">Ponzi şemaları, net ve anlaşılması kolay yatırım stratejileri uygulamaz. Yatırımcıların, yatırım modellerinin anlaşılamayacak kadar karmaşık olduğunu anlamalarını sağlarlar.

  • Ponzi planları genellikle yatırımları için resmi evrakları ifşa etmez.

Ponzi Şemalarından Örnekler

Bir Ponzi planının en iyi örneği, 2008'de meydana gelen Madoff yatırım skandalıdır. Bernie Madoff, varlık yönetimi işi yatırımcıları milyarlarca dolar dolandıran yaklaşık yirmi yıllık bir Ponzi planı olan bir Wall Street komisyoncusuydu. Yatırımcı gelirlerini bir banka hesabına yatırdı ve ardından müşteriler geri ödeme yapmak istediğinde para çekti. Madoff'un planı muhbir Harry Markopolos tarafından ortaya çıktı. 2009'da Madoff'a 150 yıl hapis cezası verildi ve burada 2021'deki ölümüne kadar kaldı.

Bir başka örnek, nispeten güvenli bir tür olan mevduat sertifikaları (CD'ler) satan Stanford Financial Group'tur. 2012'de yatırım, ancak rakiplerinden çok daha yüksek faiz oranları vaat etti. Daha sonra grubun kurucusu Allen Stanford parayı ihtiyaçlarını karşılamak için kullanırdı. Dolandırıcılığın değeri 7 milyar dolardı ve Stanford 110 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Ponzi Şeması ve Piramit Şeması

Bir Ponzi şeması genellikle bir tür piramit şeması olarak tanımlanır. Bununla birlikte, bir Ponzi planı, genellikle “gerçek olamayacak kadar iyi” Gelecekte ağız sulandıran getiri vaadi ile yatırımcıları çekmek için bir tür açıklama. Daha önce açıklandığı gibi, ancak yeni yatırımcılar devreye girdiği sürece varlığını sürdürebilir.

Bu arada, bir piramit şeması diğer insanları işe alır ve onları diğer yatırımcıları daha fazla bir araya getirmeye teşvik eder. Piramit şemasındaki bir üye, gelirlerinin yalnızca bir kısmını kazanır ve piramit boyunca daha yüksek üyeler (genellikle “uplines” olarak etiketlenir) tarafından kar elde etmek için kullanılır.

Ne Yapmalı? Siz Bir Mağdursunuz

Ponzi şemalarının mağdurları, dolandırıldıklarını anladıklarında, fonların geri alınıp alınmayacağına bakılmaksızın daha fazla zararı önlemek için bazı gerekli önlemleri almalıdır.

Ponzi planlarının kurbanlarının, operatörlerle her türlü iletişim ve iletişimi durdurup ortadan kaldırırken, yatırımla ilgili gelecekteki tüm ödemeleri iptal etmesi tavsiye edilir. Ayrıca, e-posta veya mektup gibi şirketle daha önce yapılan iletişimler belgelenmelidir. Bu, yasal müdahalelerde dolandırıldığına dair kanıt veya kanıt olarak kullanılabilir. Mağdur, durumu yasal bir kuruma bildirmek için devam edebilir.

Ancak, dolandırıcıların kurbanlarının ayrıntılarını sattığı gözlemlenmiştir, bu nedenle kurbanların, amacı olabilecek dolandırıcılara karşı dikkatli olmaları teşvik edilir. yine farklı kimlikler kullanıyorlar.

Son Söz

Ponzi şemaları birçok yatırımcının fonlarını kaybetmesine neden oldu. Bu aktörler, sektörde sıklıkla benimsenen ileri teknolojik modeller nedeniyle, gözlerini büyük ölçüde kripto endüstrisine dikmiş durumda.

Bu nedenle, yatırımcıların, özellikle de kripto kullanıcılarının bunların gerekli göstergelerini öğrenmesi ve anlaması yerinde olur. fonlarını onlara karşı korurken.

Share