Yatırım Stratejileri: Başlangıç ​​Kılavuzu

Contents

Hedeflere, risk toleransına ve sermayenin gelecekteki ihtiyaçlarına dayalı olarak dikkate alınması gereken çeşitli yatırım stratejileri vardır. Bu kılavuzda, en popüler olana daha derinlemesine bakacağız.

Yatırım yapmak söz konusu olduğunda, bir karara varılmadan önce birçok faktör göz önünde bulundurulur. Bazı yatırımcılar, hisse fiyatı yükselirse kar elde edeceklerini umarak, ucuz görünen hisseleri almaya konsantre olmaya karar verebilir. Diğer yatırımcılar, daha fazla kar elde etme umuduyla zaten yükselişte olan hisse senetlerini seçebilirler. Dolayısıyla, konu bir yatırım yaparken hangi stratejilerin uygulanacağını belirleyen faktörler arasında finansal hedefler, risk alma eğilimi ve zaman ufku yer alır.

Yatırım Stratejisi Nedir?

Yatırım stratejileri, yatırımcıların finansal ve yatırım hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmış ilke ve yönergeleri ifade eder. Temel olarak, bir yatırımcının hedeflere, risk toleransına ve gelecekteki sermaye gereksinimlerine dayalı kararlarına rehberlik eden şeydir.

Yatırım stratejileri muhafazakardan (ki amacın servetin korunması olduğu düşük riskli bir stratejiyi içerir) son derece agresif stratejilere (sermaye değerlenmesinden yararlanarak hızlı büyüme arayışına odaklanan) kadar farklılık gösterebilir. Yatırımcılar, kendi portföylerini oluşturmak için bu stratejileri kullanabilir veya bunu bir finans uzmanı aracılığıyla yapabilirler.

Yatırım Stratejisi Türleri

Düşünülmesi gereken çeşitli yatırım stratejileri vardır.

  • Büyüme Yatırım Stratejisi

Bu tür bir yatırım stratejisi, yüksek büyüme oranlarına sahip firmalara yatırım yapmakla ilgilidir. Bu tür şirketlere örnek olarak Facebook Inc (NYSE: FB), Google LLC (NASDAQ: GOOGL), Apple Inc (NYSE: AAPL) vb. verilebilir. Büyüme yatırım stratejisi, 90'ların sonlarında Peter Lynch tarafından popüler hale getirildi ve amaç, değerli olduğunu bildiğiniz şirketlerin hisselerini satın almak ve onların gelecekteki büyümelerinden yararlanmak için.

Artı ve dezavantajlarından bahsetmişken, büyüme yatırım stratejisi doğası gereği uzun vadelidir ve daha yüksek getirilerle sonuçlanabilir. Ayrıca, en güçlü büyüme beklentisi olan hisse senetlerine sürekli olarak sermaye aktarabilirsiniz.

Ancak, piyasaya sürülmesinden bu yana pazarda pek çok değişikliğe tanık olundu ve büyüyen şirketler bulmak zor. Ayrıca, büyüme sektörlerindeki hangi şirketlerin birinci olacağını tahmin etmek, hızlı büyüyen sektörleri tahmin etmekten daha zor olabilir.

  • Değerli Yatırım Stratejisi

Değer yatırım stratejisi, tamamen satışa sunulduklarında ve orijinal değerlerinin çok altında fiyatlandırıldığında şirketleri satın almakla ilgilidir. Düzgün yürütüldüğünde, yatırımcılar şirketlerden büyüme elde edecek, aynı zamanda indirimli olarak satılan hisse senetlerinden küçük sermayeli ve gelirli yatırım hisse senetleri elde edecek ve aynı zamanda sizin değerinizi ve çıkarlarınızı da hesaba katacaktır.

Öncelikle yatırımcılar, değerli bir yatırım stratejisi ile en düşük riskle en yüksek getiriyi elde edebilmek. İkinci olarak, bu tür bir strateji ile, şirketleri satışa çıktıklarında satın alabilirsiniz. Bu, yatırımcıların ekonomik daralma sırasında hisse satın aldığı anlamına gelir.

Ancak, değer yatırım stratejisi ile sabırlı olmanız gerekir, bu nedenle herkes için değildir. Bu tür bir stratejide başarılı olmak için çok fazla eğitim ve uzmanlık gereklidir. Doğru eğitimi almamak, yatırımcıların çok para kaybetmesine neden olabilir.

  • İndeksleme Stratejisi

İndeksleme stratejisi, yatırımcıların bir tür pasif yatırım stratejisidir. belirli pazar endeksine benzer bir portföy oluşturma fırsatına sahip olun.

Bu strateji yalnızca çok az finansal bilgi gerektirmekle kalmaz, aynı zamanda benimsediği pasif izleme yaklaşımı nedeniyle aktif olarak yönetilen bir fondan daha düşük yönetim ücretlerine sahiptir. Ancak, bu stratejide aşağı yönlü koruma yoktur ve yatırımcılar herhangi bir varlık ekleyemez veya kaldıramaz.

  • Gelir Yatırım Stratejisi

Gelir yatırım stratejisi, temettü ödeme kapasitesine sahip menkul kıymetlerin satın alınmasını içerir. Bu tür bir yatırım stratejisine girenler, düzenli olarak sabit bir kâr bekleyebileceklerine inanırlar. Bunun örnekleri arasında sabit gelir sağlayan tahviller, temettü ödeyen hisse senetleri ve temettü hisselerine dayalı yatırım fonları sayılabilir.

Avantajlara gelince, bir gelir yatırım stratejisi ile getiri, minimum risklerle makul düzeydedir. Başlangıç ​​için çok büyük bir sermayeniz varsa, işin başarısı üzerine bahse girmek yerine temettülere dayalı olarak kazanılan faizle geçinebilirsiniz.

Ama düşünülmesi gereken birkaç eksi var. İlk olarak, dayanak şirketin veya varlığın değeri yerine temettülere daha fazla odaklanma eğilimi vardır. İkincisi, bu tür bir yatırım stratejisini uygularken anlamlı bir getiri elde etmek uzun zaman alabilir. Uzun bir süre boyunca, yatırımcılar yüzde 1-2 gibi düşük getiriler görebilirler.

  • Pasif Yatırım Stratejisi

Pasif yatırım stratejisi, satın alma ve Hisse senedi yatırımcıları piyasada daha iyi performans gösterebileceklerine inanırlar. Bu senaryoda, yatırımcılar uzun vadeli yaklaşımı benimser ve yatırımın büyümesine izin verir. Bu tür bir yatırım, aktif muadilinden daha az risklidir.

Bu tür bir yatırım stratejisi, ultra düşük ücretleri garanti eder. Ayrıca, hangi varlıkların endeks fonu olduğu konusunda her zaman net olması açısından da şeffaftır.

Ancak, pasif yatırım stratejisi belirli bir endeksle veya çok az veya hiç fark olmayan bir dizi yatırımla sınırlıdır. Dolayısıyla piyasada ne olursa olsun, yatırımcılar bu holdinglere kilitlenir. Ayrıca, bu tür bir yatırım stratejisi, getiri açısından daha küçük bir potansiyele sahiptir.

  • Temettü Büyüme Yatırımı

Temettü artışı yatırımı, şirketlerden alınan temettülerin yeniden yatırılmasını içerir. Bu tür bir yatırım stratejisinde, yatırımcılar her zaman düzenli olarak temettü ödeyen ve bu nedenle bileşik faizin faydalarından yararlanmak için temettüleri yeniden yatırım yapan şirketleri ararlar.

Bu tür bir yatırım stratejisi ile yatırımcılara beklemeleri için ödeme yapılır. Bu, yatırımcılar sermaye değerlenmesini beklerken devam eden bir getiri sağladığı anlamına gelir. Yatırımcılar ayrıca bu yatırım stratejisiyle kendileri için daha fazla gelir akışı yaratabilirler.

Bu arada, temettü artışı yatırımı, marka bağlılığı, müşteriyi elde tutma gibi temettü dışı faktörleri hesaba katmaz. Bu strateji, ağırlıklı olarak bir şirketin büyümesinin istikrarına ilişkin spekülasyonlar.

  • Karşıt Strateji

Zıt yatırım stratejisi, piyasa eğilimlerine karşı yatırım yapmayı içerir. Bu stratejiyi kullanan yatırımcılar, piyasa düştüğünde yatırım yapar ve yükselirken satar.

Bu strateji ile portföyünüzün uzun vadede piyasadan daha iyi performans göstermesi olasıdır. Hisse senetleri lehine olmadığında satın almak, hisse senetlerinin gerçek değerine bir güvenlik havası vererek riskleri azaltır.

Bununla birlikte, kontrarian, çok fazla bilgi birikimi gerektirir çünkü fiyat dalgalanması ve olaylar arasındaki korelasyonu anlamanız gerekir. Bu stratejiyi seçmek, piyasa eğilimine karşı çıkmaktan daha fazlasını gerektirir. Bu nedenle, yanlış fiyatlandırmayı anlamak da çok önemlidir.

  • Dolar-Maliyet Ortalaması

Bu yatırım stratejisi, yatırım için ayrılan toplam tutarı bölmeyi içerir. oynaklığın genel satın alma üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla bir hedef varlığın periyodik satın alımları arasında.

Dolar maliyet ortalaması, yatırımların mekanik olarak yapılması nedeniyle duygusal bileşenleri azaltır. Kötü zamanlama önlenir. Belirli bir yatırıma bir kerede yatırım yaptığınızda tüm paranızı kaybettiğiniz bir durumu engeller.

Ancak, piyasa zamanla yükselme eğiliminde olduğundan, bu stratejiyi kullanmak, aynı anda yatırım yapmamanız anlamına gelir. Daha önce büyük miktarda yatırım yapın, bu daha küçük miktarlardan çok daha iyi sonuç verirdi. Ayrıca, dolar maliyeti ortalaması, iyi yatırımları belirlemek için ideal bir alternatif değildir. Bu, tüm yatırım risklerini karşılamadığı anlamına gelir.

    • Sosyal Sorumluluk Sahibi Yatırım

Bu tür bir yatırım stratejisi aynı zamanda sosyal yatırım olarak da bilinir. Şirketin yürüttüğü işin doğası gereği sosyal olarak sorumlu olduğu düşünülen bir yatırımdır. Ortak özellik, sosyal açıdan bilinçli yatırımları içerir.

Bu stratejiyi kullanan yatırımcılar, etik şirketleri ödüllendirdiklerinden emin olabilirler. Sosyal olarak sorumlu yatırım, yatırımcıların paralarını sosyal olarak sorumlu olmayan işletmelerden alıkoymaları için bir fırsattır. Ancak, bu stratejiyi benimsemek, birçok yatırım fırsatını kaçırıyor olabileceğiniz anlamına gelir. Bazen yatırımcılar, sosyal sorumluluk sahibi olduklarını iddia eden ancak sorumluluk sahibi olmayan belirli şirketlere yatırım yaptıklarını keşfedebilirler.

En İyi Yatırım Stratejisini Seçme

En iyi yatırım stratejisini seçmek için, size en uygun olanı seçmelisiniz. Yani cevaplamanız gereken birkaç soru var. Yatırım ufkunuz nedir? Hangi getirileri elde etmek istiyorsunuz? Riskler açısından tolerans oranınız nedir? Bunları doğru yanıtlamak, portföyünüzü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Varlık dağılımınızın dağılımı, riski tolere edebildiğiniz düzeye bağlı olacaktır. Muhafazakar bir yatırımcı, portföyünün yüzde 80'ini sabit gelirli ve yüzde 20'sini hisse senedinde tutma eğiliminde olabilir. Agresif bir yatırımcı 50-50 arasında gitmeyi seçebilir.

Bir yatırımcı olarak uzun vadede büyükseniz, büyüme yatırımına odaklanmak isteyebilirsiniz. Orta düzeyde risk toleransına sahip bir yatırımcı olarak değer ve gelir yatırım stratejileri en iyisidir. Düşük riske toleranslı yatırımcılar için gelir yatırımı daha çok tercih edilir. Sosyal sorumluluk sahibi yatırım, zararsız şirketler arayan yatırımcılar için uygundur.

Sonuç

Yatırım stratejileri farklıdır ve yatırım yapmak söz konusu olduğunda herkese uyan tek bir yöntem yoktur. . Bu, bir yatırımcı olarak ulaşmak için belirlediğiniz hedeflere ulaşan birini seçmeniz gerektiği anlamına gelir. Bu nedenle, portföylerini durumlarına uyarlamak için stratejilerinizi yaşlandıkça yeniden değerlendirmeniz gerekir.

Share