Akash Ağı (AKT): DeFi için Merkezi Olmayan Bulut

Akash Network, geliştiricilerin merkezi olmayan uygulamalar oluşturmasını ve dağıtmasını sağlayan merkezi olmayan bir bulut bilişim platformudur. Bu kılavuzda, Akash Network'ün özelliklerini ve Merkezi Olmayan Finans (DeFi) için nasıl kullanılabileceğini keşfedeceğiz.

Merkezi olmayan bir uygulama (dApp) geliştiricisiyseniz, bulut bilişimin işiniz için çok önemli olduğunu bilirsiniz. Ancak birkaç büyük sağlayıcının mevcut bulut bilişim pazarına hakim olduğunu biliyor muydunuz? Bu, daha küçük geliştiricilerin ihtiyaç duydukları kaynaklara karşılayabilecekleri bir fiyata erişmelerini zorlaştırabilir. Akash Ağı (AKT) tüm bunları değiştirmeye çalışıyor. Akash, bulut bilişimin gücünü demokratikleştirmeyi ve son kullanıcılara daha esnek ve uygun fiyatlı hizmetler sağlamayı amaçlayan merkezi olmayan bir bulut bilişim pazarıdır. Akash ile geliştiriciler çok çeşitli kaynaklara erişebilir, bu da harika dApp'ler oluşturmayı her zamankinden daha kolay hale getirir.

Akash Ağı, verilerin eşler arası bir şekilde depolanmasına ve paylaşılmasına izin veren merkezi olmayan bir ağ olan Gezegenler Arası Dosya Sistemi (IPFS) üzerine kurulmuştur. Bu, herkesin Akash Ağına katılabileceği ve kullanılmayan bilgi işlem kaynaklarını pazara katkıda bulunabileceği anlamına gelir. Karşılığında, Akash Ağının yerel belirteci olan AKT ile telafi edilecekler. Bulut bilişime yönelik bu merkezi olmayan yaklaşımın geleneksel merkezi sistemlere göre birçok avantajı vardır.

Birincisi, daha güvenlidir. Akash ile tek bir başarısızlık noktası yoktur. Akash IPFS üzerinde çalıştığından, veriler dağıtılmış bir şekilde depolanır ve bu da onu kurcalamaya karşı korumalı hale getirir. Ayrıca, içeriği sansürlemek için merkezi bir otorite olmadığı için Akash sansüre karşı geleneksel sistemlere göre daha dayanıklıdır.

Akash Ağı Tanımlı

Akash Network, herkesin merkezi olmayan uygulamaları kolaylıkla başlatmasını ve çalıştırmasını sağlayan merkezi olmayan bir bulut hizmeti platformudur. Akash Ağı (AKT), kullanıcıların Amazon Web Services (AWS), Google Cloud Platform (GCP) ve Microsoft Azure gibi büyük genel bulutlar da dahil olmak üzere herhangi bir sağlayıcıdan fazla kapasite alıp satmasına olanak tanıyan bulut kaynakları için bir pazar yeri sağlar.

Akash Ağı, platformdaki bulut hizmetleri için ödeme yapmak için kullanılan yerel AKT belirteci tarafından desteklenmektedir. Aynı zamanda, kullanıcıların ağa katılım için ödüller kazanmalarına olanak tanıyan benzersiz bir stake mekanizmasına sahiptir.

Akash Tarihi ve Yol Haritası

Akash Network, herkesin başlatıp başlatmasını sağlayan merkezi olmayan bir bulut platformudur. uygulamaları benzeri görülmemiş güvenlik, verimlilik ve uygun fiyatla çalıştırın. Proje 2017 yılında UCLA, Stanford, Google ve Microsoft'tan deneyimli mühendisler ve girişimcilerden oluşan bir ekip tarafından başlatıldı.

Akash Ağı yol haritası aşağıdaki kilometre taşlarını içerir:

  • 2017: Akash Network test ağının lansmanı;
  • 2018: Akash Network ana ağının lansmanı;
  • 2019: Merkezi Olmayan Değişimin (DEX) piyasaya sürülmesi;
  • 2020: Akash ID'nin (merkezi olmayan kimlik hizmeti) piyasaya sürülmesi;
  • 2021: Akash Marketplace'in (merkezi olmayan uygulama mağazası) lansmanı.

Akash Ağı, büyüyen bir geliştirici ve kullanıcı topluluğuyla canlı ve çalışır durumda. Ekip sürekli olarak yeni özellikler ve iyileştirmeler yayınlayarak ağı daha ölçeklenebilir, güvenli ve kullanıcı dostu hale getiriyor.

Akash Ağı, bulut bilişim endüstrisini bozma ve merkezi olmayan uygulamalar için başvurulacak platform olma potansiyeline sahiptir. Sezgisel arayüzü ve güçlü özellikleriyle Akash Network, Merkezi Olmayan Finans (DeFi) uygulamaları için lider platform olma yolunda ilerliyor.

Akash Nasıl Çalışır

Akash Ağı, herkesin uygulamaları büyük ölçekte güvenle başlatmasını ve çalıştırmasını sağlar. Akash bunu, kullanıcıların Akash Ağının yerel belirteci olan AKT karşılığında bir sağlayıcı ağından bilgi işlem ve depolama kaynakları kiralamasına izin vererek yapar.

Geliştiriciler, Akash platformunu kullanarak sonsuz ölçeklenebilir uygulamaları endişelenmeden başlatabilir. altyapı sağlama veya yönetme hakkında. Akash, merkezi olmayan bir sağlayıcılar ağında çalıştığı için kullanıcılar, bireysel sağlayıcılar çevrimdışı olsa bile uygulamalarının her zaman kullanılabilir olacağından emin olabilir.

Akash ile yalnızca kullandığınız kaynaklar için ödeme yaparsınız ve işiniz bittiğinde bu kaynakları açık piyasada takas edebilir veya satabilirsiniz. Bu, Akash'ı geniş ölçekte uygulamaları başlatmanın ve çalıştırmanın en uygun maliyetli yolu yapar.

Akash Ağı, Delegated Proof of Stake (DPoS) adı verilen yeni bir fikir birliği algoritması tarafından desteklenmektedir. DPoS kapsamında kullanıcılar, işlemleri doğrulamaktan ve blok zincirini sürdürmekten sorumlu olan doğrulayıcılara oy vermek için AKT'yi paylaştırır. Bir kullanıcı ne kadar çok AKT bahis yaparsa, oyu o kadar ağır olur.

Doğrulayıcılar çalışmaları için işlem ücretleri ile ödüllendirilir. Ayrıca, fikir birliğine katılmaya hak kazanabilmek için ödüllerinin bir kısmını bağlı olmayan bir rezervde tutmaları gerekir. Doğrulayıcı kullanılamaz hale gelirse veya hile yapmaya çalışırsa, bağlı olmayan rezervi kesilir ve ağdan çıkarılır.

Akash Ağı ayrıca, kullanıcıların açık piyasada bilgi işlem ve depolama kaynakları alıp satmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir borsaya (DEX) sahiptir. DEX, kullanıcıların kaynakları makul fiyatlarla satın alması veya satması için her zaman yeterli likidite olmasını sağlayan bir Otomatik Piyasa Yapıcı (AMM) tarafından desteklenmektedir.

Akash Ağı, Ethereum (ETH) uygulamaları için destekle başlıyor. ve sonunda akıllı sözleşmeler yürütebilen herhangi bir blok zinciri veya platformu destekleyecektir. Bu, Akash'ı DeFi protokollerinden oyun platformlarına ve bunların arasındaki her şeye kadar merkezi olmayan uygulamaları başlatmak için mükemmel bir platform haline getirir.

Merkezi olmayan uygulamanızı başlatmak ve çalıştırmak için ölçeklenebilir, güvenilir ve uygun maliyetli bir yol arıyorsanız, platformunuz Akash'tır.

Akash Network’s Structure

<

Akash Ağı üç ana bileşenden oluşur:

  1. Akash Merkezi Olmayan Değişim (DEX). DEX, kullanıcıların bilgi işlem kaynaklarını alıp satabilecekleri bir pazar yeridir. DEX, kullanıcıların kullanılmayan işlem kaynaklarını listelemelerine ve bir fiyat belirlemelerine olanak tanır. Diğer kullanıcılar daha sonra listelere göz atabilir ve ihtiyaç duydukları kaynakları satın alabilir.
  2. Akash Staking Havuzu. Stake havuzu, kullanıcıların jetonlarını yatırabilecekleri ve bunlara faiz kazanabilecekleri yerdir. Stake havuzu, DEX için likidite sağlar ve ağın güvenliğini sağlar.
  3. Akaş Düğümleri. Akash Düğümleri, işlem kaynaklarını sağlayan makinelerdir. Akash Düğümlerini herkes çalıştırabilir ve kaynaklarını ağa sağladıkları için jetonlarla ödüllendirilirler.

Akash Network'ün blockchain alanında ConsenSys, Status, Chainlink ve MakerDAO.

Akash Marketplace

Akash Marketplace, kullanıcıların bulut kaynaklarını şeffaf, açık ve verimli bir şekilde alıp satmalarını sağlayan merkezi olmayan bir bulut pazarıdır. Pazar yeri, ağdaki bulut kaynakları için ödeme yapmak için kullanılan bir ERC20 jetonu olan Akash Network jetonu (AKT) tarafından desteklenmektedir.

Akash Marketplace, onu merkezi olmayan bir bulut çözümü arayan kullanıcılar için çekici bir seçenek haline getiren çeşitli özellikler sunar. İlk olarak, pazar, kullanıcılara bulut sağlayıcıları söz konusu olduğunda çok çeşitli seçenekler sunar. 2022 itibariyle ağda her biri benzersiz tekliflere sahip 20'den fazla farklı bulut sağlayıcı var. Bu, kullanıcılara ihtiyaçları için mükemmel sağlayıcıyı bulma olanağı verir.

İkincisi, pazar, bulut kaynakları için rekabetçi fiyatlar sunar. Fiyatları piyasa belirler ve kullanıcılar satın aldıkları kaynaklar için adil bir fiyat aldıklarından emin olabilirler.

Üçüncüsü, pazar, tüm işlemlerin şeffaf ve güvenli olmasını sağlayan akıllı sözleşmelerle desteklenmektedir. Bu aynı zamanda, pazarı denetlemek veya yönetmek için üçüncü bir tarafa ihtiyaç olmadığı anlamına gelir.

Dördüncüsü, Akash Marketplace, sürekli olarak yeni özellikler ve iyileştirmeler üzerinde çalışan güçlü bir geliştirici topluluğuna sahiptir. Bu, pazaryerinin kullanıcılarının ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli olarak gelişmesini ve büyümesini sağlar.

Genel olarak, Akash Marketplace, merkezi olmayan bir bulut çözümü arayan kullanıcılar için mükemmel bir seçenektir. Pazar, çok çeşitli seçenekler, rekabetçi fiyatlandırma, şeffaflık, güvenlik ve güçlü bir geliştirici topluluğu sunar. Tüm bunları sunan bir bulut çözümü arıyorsanız, Akash Marketplace'i dikkate almaya değer.

AKT Token

AKT jetonu, Akash Ağının yerel kripto para birimidir. . Ağdaki tüm işlemlere güç sağlamak için kullanılır ve Akash'ın merkezi olmayan bulut hizmetlerine erişim sağlar. AKT'nin toplam arzı 10 milyar jeton olarak sabitlendi.

AKT tokeni, toplam arzın %8'inin erken destekçilere ve katkıda bulunanlara satıldığı bir kamu satışı yoluyla dağıtıldı. Tokenlerin kalan %92'si farklı amaçlar için ayrılmıştır:

  • Stake ve yönetim için %60 (zaman içinde piyasaya sürülecek);
  • %20 Akash için ekip (4 yıl boyunca kilitli);
  • ekosistem gelişimi için %10 (benimseme ve büyümeyi teşvik etmek için kullanılacak);
  • airdroplar ve ödüller için %2.
  • AKT belirteci için birincil kullanım durumu, ağda bir doğrulayıcı düğümü çalıştırmak için gerekli olan stake etmedir. Doğrulayıcılar, işlemleri doğrulamak ve AKT jetonlarında ödenen defteri tutmak için ödüller kazanır. Ayrıca kullanıcılar, Akash Ağındaki indirimli bulut hizmetlerine erişmek için AKT jetonlarını kilitleyebilir.

    AKT jetonu, Binance, Huobi ve OKEx dahil olmak üzere bir dizi büyük kripto para borsasında listelenir. Ayrıca Akash Network'ün kendi merkezi olmayan borsası Akash DEX'te itibari para birimleriyle satın alınabilir.

    Kullanım Örnekleri

    Akash Network (AKT), çeşitli DeFi uygulamaları için kullanılabilecek merkezi olmayan bir bulut sağlar. AKT'nin DeFi alanında nasıl kullanılabileceğine dair bazı örnekler:

    1. Merkezi olmayan borsalar. AKT, merkezi olmayan borsaları (DEX'ler) barındırmak için kullanılabilir. AKT üzerine kurulu DEX'ler, ağın düşük gecikme süresinden ve yüksek aktarım hızından yararlanacaktır.
    2. Ödünç verme platformları. AKT, kredi platformları oluşturmak için kullanılabilir. Borç verenler, borç verme operasyonlarını güçlendirmek ve teminatlarına karşı borç almak için Akash Ağı'nı kullanabilir.
    3. Tasarruf platformları. AKT, tasarruf platformları oluşturmak için kullanılabilir. Kullanıcılar, AKT jetonlarını stake ederek birikimlerinden faiz kazanabilirler.
    4. Sigorta platformları. AKT, sigorta platformları oluşturmak için kullanılabilir. Sigortacılar, operasyonlarını güçlendirmek ve kullanıcılara sigorta ürünleri sunmak için Akash Network'ü kullanabilir.
    5. Öngörücü pazarlar. AKT, tahmine dayalı pazarlar oluşturmak için kullanılabilir. Piyasa katılımcıları, olayların sonuçları üzerinde işlem yapmak için Akash Ağı'nı kullanabilecek.
    6. Kimlik yönetimi. AKT, kimlik yönetim sistemleri oluşturmak için kullanılabilir. Kullanıcılar, kimlik bilgilerini depolamak ve yönetmek için Akash Ağı'nı kullanabilir.
    7. Tedarik zinciri yönetimi. AKT, tedarik zinciri yönetim sistemleri oluşturmak için kullanılabilir. İşletmeler, tedarik zincirlerini izlemek ve yönetmek için Akash Ağı'nı kullanabilir.
    8. Merkezi olmayan uygulamalar. AKT, merkezi olmayan uygulamaları (dApps) barındırmak için kullanılabilir. AKT üzerine kurulu DApp'ler, ağın düşük gecikme süresinden ve yüksek aktarım hızından yararlanacak.
    9. Veri depolama. AKT veri depolamak için kullanılabilir. Kullanıcılar, verilerini güvenli ve merkezi olmayan bir şekilde depolamak için Akash Ağı'nı kullanabilir.
    10. Makine öğrenimi. AKT, makine öğrenimi için kullanılabilir. Akash'ın makine öğrenimi yetenekleri, modelleri eğitmek ve ağda depolanan veriler üzerinde tahminler yürütmek için kullanılabilir.

    Akash'ın Faydaları

    Akash Network'ün temel faydaları şunları içerir:

    • Güvenlik. Akash Network, Proof-of-Stake fikir birliği ile güvence altına alınmıştır ve kullanıcı verilerinin güvenli ve emniyetli olmasını sağlamak için Kubernetes güvenlik ilkelerini kullanır.
    • Ölçeklenebilirlik. Akash Network, birçok kullanıcıyı ve işlemi desteklemek için yatay olarak ölçeklenebilir.
    • Güvenilirlik. Akash Network, dünya çapında güvenilir kurumların çalıştırdığı merkezi olmayan bir düğüm ağı tarafından desteklenmektedir. Bu, ağın her zaman kullanılabilir olmasını ve saldırılara direnebilmesini sağlar.
    • Geliştirici dostu. Akash Network, geliştiricilerin DeFi uygulamalarını hızlı ve verimli bir şekilde başlatmaları için kullanımı kolay bir platform sağlar.
    • Maliyet-etkin. Akash Network'ün merkezi olmayan altyapısı, geleneksel bulut sağlayıcılarından daha uygun maliyetlidir.

    Bottom Line

    Akash Network (AKT), geliştiricilerin oluşturmasına ve oluşturmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir bulut platformudur. uygulamaları bir blok zinciri ağında dağıtın. Akash Ağının yerel simgesi, ağdaki kaynaklar için ödeme yapmak için kullanılan AKT'dir. Akash Ağı, geliştiricilere merkezi olmayan uygulamalar oluşturmalarına yardımcı olacak çok çeşitli araçlara ve hizmetlere erişim sunar.

    Share