Blockchain'in Evrimi: Blockchain 1.0'dan Blockchain 4.0'a

Yıllar içinde blockchain, yinelemesinin ilk versiyonundan dördüncü versiyonuna geçerken önemli ölçüde büyüdü. 1.0 sürümünden 4.0 sürümüne kadar blok zincirinin evrimine derin bir dalış yapalım.

Blockchain'in evrimi, teknolojinin bir şaşırtıcı aşamadan diğerine geçtiğini gördü. Bir sürü yükseltilmiş ve daha gelişmiş özellikle birlikte blockchain teknolojisi, blockchain 1.0'dan blockchain 4.0'a dönüştü.

Blockchain moda haline gelmiş ve şüphesiz bu nesildeki en trend teknolojiler arasında yer alsa da, birçok insan hala blockchain'in ne anlama geldiğini daha iyi anlamış değil. Bu nedenle, yıllar içinde büyüme aşamalarına daha fazla girmeden önce blockchain'in ne olduğunu ve ne anlama geldiğini anlamamız daha iyi olur.

Blok zinciri basitçe, kripto para birimi işlemlerinin eşler arası bir ağdaki birkaç bilgisayar arasında kaydedildiği ve sürdürüldüğü dijital bir sistem olarak tanımlanabilir. Temel olarak, bir bilgisayar sistemleri ağında bulunan dijital olarak dağıtılmış, merkezi olmayan, halka açık bir defterdir.

Blockchain 1.0

Blockchain 1.0 dönemi, tüm ademi merkeziyetçilik kavramının yinelenmesini gördü. ve hepsi kripto para birimlerinin evrimine odaklanmıştı. Blok zincirinin ilk ortaya çıkışı, ilk kripto para birimi olan Bitcoin'in (BTC) başlatılması ve geliştirilmesiyle başladı.

Bu, Cypherpunks adlı bir uzman ekibinin internetin ve finansal sistemin geleceğiyle ilgili endişelerini dile getirmesiyle oldu. Ekip, internetin geleceğinin izleneceğine ve sansürleneceğine inanıyordu. Bu nedenle, ekonomik bir perspektiften gizliliği sağlayacak ve açık interneti koruyacak bir elektronik nakit sistemi geliştirmek için girişimlerde bulundular.

Sistem, önerilen ECash (elektronik nakit) planlarının belirsiz önceki çalışmaları üzerine inşa edildi. 1980'lerde ve 1990'larda. Bu aşama, blok zincirlerinin tamamen merkezi olmayan bir dijital para biriminin son derece güvenli, anonimleştirilmiş, eşler arası işlemlerine odaklandığını gördü.

Blockchain 1.0 teknolojisi, ilgili kripto para birimi, cüzdan yazılımı, madencilik teçhizatı ve madencilik yazılımı için bir Blockchain Çekirdeği içeren belirli bileşenleri içerir. Her bir kripto para birimi için Blockchain Core, herhangi bir bilgisayarın bir düğümü başlatmasını sağlamak için kullanılır.

Görünüşe göre blockchain 1.0, temelde ademi merkeziyetçiliğe ve kripto para birimine odaklanan ilk nesil blockchain teknolojisi olarak tanımlanabilir.

Blockchain 2.0

Blockchain 1.0'dan sonraki yeni nesil blockchain teknolojisi olan Blockchain 2.0, görünüşe göre Ethereum (ETH) tarafından temsil edilen Blockchain 1.0'ın yükseltilmiş bir versiyonudur.

Blockchain 2.0 temel olarak Ethereum'un yükselişine ve entegrasyona odaklanmıştır. akıllı sözleşmeler.

Ethereum, merkezi olmayan uygulamalar için bir kuruluş aracı olarak inşa edilmiştir. Bu nedenle, Blockchain 2.0, geliştiricilere açık kaynaklı ve izinsiz bir yöntemle Ethereum blok zincirine akıllı sözleşmeler dağıtmak için daha büyük bir yol sağladığı için onun etrafında toplanıyor.

Bu teknoloji, merkezi olmayan finans (DeFi), merkezi olmayan özerk kuruluşlar (DAO'lar),  ilk madeni para teklifleri (ICO'lar) ve değiştirilemez jetonlar (NFT'ler) inovasyonunu tetikledi.

Genel olarak, Blockchain 2.0, akıllı sözleşmelere odaklanan ikinci nesil blok zinciri teknolojisi olarak tanımlanır.

Blockchain 3.0

Bu, blok zincirlerinin birbirleriyle etkileşime girmesine izin verirken ölçeklenebilirlik özelliğini iyileştirmeyi amaçlayan blok zinciri evriminin aşamasıdır. Blockchain 3.0, sahneye Cardano'yu (ADA) tanıtmayı amaçlıyor. İnternete ne vaat ettiğine dair net bir tanım veya kesin bir görüş olmasa da blockchain'in bir Proof-of-Stake (PoS) mekanizmasını benimsediğine inanılıyor.

Ancak potansiyeli, ekonomi dışındaki hizmetler ve endüstriler için çözümlerin yaratılmasına odaklanmaktadır. Blockchain 3.0, kurumsal ve kurumsal bir blockchain olarak kabul edilir. Önceki sürümle birlikte gelen yüksek gaz ücretlerini azaltmayı ve aynı zamanda blok zincirinin güvenlik özelliklerini artırmayı hedefliyor.

Blockchain teknolojisi büyümeye devam ettikçe, tedarik zincirlerine entegre edilebileceği yönünde eğilimler var. , siber güvenlik, oylama, sağlık, Web hizmetleri, Nesnelerin İnterneti ve çok daha fazlası. Böylece, izlenebilirliği artıracak, kesintileri azaltırken verimliliği artıracak ve güvenliği ve işlem hızını iyileştirecek ölçeklenebilir ve merkezi bir defterin avantajlarından yararlanmalarını sağlıyoruz.

Daha önce de belirtildiği gibi, Blockchain 3.0, merkezi olmayan uygulamaları kullanırken teknolojinin yeteneklerini geliştirmek için oluşturulmuş, blockchain 2.0'ın yükseltilmiş bir sürümüdür. Blockchain teknolojisinin mevcut sorunlarını çözmeye odaklanır. Ayrıca daha hızlı, uygun maliyetli ve verimli işlemleri kolaylaştırmayı amaçlar.

Blockchain 1.0'a karşı 2.0'a karşı 3.0'a karşı

Blockchain 1.0, 2.0 ve 3.0, blockchain teknolojisinin kademeli büyüme aşamasını temsil eder. . Sonraki her sürüm, bir önceki aşamadaki gecikmeleri iyileştirmeyi amaçlar.

Blockchain 1.0, dünyanın ilk ve lider kripto para birimi Bitcoin'in yinelenmesiyle başladı. Blockchain 2.0, Ethereum etrafında toplandı, blockchain 3.0 ise Cardano'yu sahneye davet etti.

Blockchain 2.0, blockchain 1.0 konsepti üzerine inşa edildi ve yükseltilmiş ve daha gelişmiş bir sürüm üretti.

The bu sürümlerin kombinasyonu, sektöre kripto para birimlerinin verimli kullanımını, akıllı sözleşmelerin yürütülmesini ve dApp'lerin kullanımını sağladı.

Blockchain 4.0: Yeni Nesil Teknoloji

Görünüşe göre Blockchain 4.0, Blockchain 3.0'ın yerini alan yeni nesil bir blockchain teknolojisidir. Uygulama oluşturmak ve çalıştırmak için iş ortamlarında blok zincirini nihai olarak yararlı hale getirmeyi ve böylece teknolojiyi tamamen ana akım haline getirmeyi amaçlar.

Blok zincirinin evriminin önceki aşamalarının, işletmeler için güvenlik, otomatik kayıt tutma ve değişmezliğin yanı sıra tamamen güvenli bir çerçeve içinde fatura, fatura ve ücret ödeme potansiyeli gibi potansiyel avantajları olduğu açıktır.

Bununla birlikte, hız ve blok zincirinde kolayca yenilikler yapma yeteneğinin sınırlı olduğu durumlarda daha iyi iyileştirme için hala yer var. Blockchain 4.0, sektördeki kullanıcı deneyimini geliştirmeyi amaçlar.

Sırada Ne Var?

Blockchain 4.0'ın ayrıcalıklı potansiyelleri ve önceki nesillerin etkileri göz önüne alındığında, blockchain teknolojisinin geleceğinin, daha iyi verimlilikle çalışan işletmeler ve firmalar umuduyla umut verici olduğunu söylemek doğru olur.

işletmelerin mevcut operasyonlarının bir kısmını veya tamamını, merkezi olmayan, güvenilir olmayan ve şifreli defterlere dayalı güvenli, kendi kendini kaydeden uygulamalara taşımasını sağlar. İşletmeler ve kurumlar, blok zincirinin temel avantajlarından kolayca yararlanabilir.

Sonuç

Blockchain'in evrimi şimdiye kadar başarıya ulaştı ve ana akıma ulaşmaya yakın görünüyor. Yalnızca bir kripto para birimini desteklemek için inşa edilen Blockchain 1.0'ın dezavantajları, düşük hız ve karmaşık bir kullanıcı arayüzüydü. Blockchain 2.0, Blockchain 1.0'ı geride bırakarak ortaya çıktı ve bu nedenle kripto para biriminden daha fazlasını yapabilmek için geliştirildi. Bu, bir dizi faaliyeti ve uygulamayı kolaylaştırmak için kasıtlı olarak inşa edilmiş Ethereum gibi bir blok zincirinin ortaya çıktığını gördü. İyi gelişmiş blok zinciri teknolojisine doğru baskı yaparken, Blockchain 3.0 ortaya çıktı ve alan şimdi yeni nesil blockchain teknolojisi olan Blockchain 4.0'ı dört gözle bekliyor.

Share