Fork Sırasında Risk Sayısı Nasıl Azaltılır? | bozuk para hoparlörü

Bir blok zinciri üzerinde bir güncelleme hazırlarken, öncelikle geliştirme ekibinin eldeki görevi ve gereksinimleri anlaması gerekir. Hash algoritmaları ve konsensüs mekanizmalarında günümüzde pek çok kullanılabilir çözüm var.

Blok zincirlerinin protokollerindeki değişiklikleri uygulamak için çatallara ihtiyaç vardır. İki tür çatal vardır: sert çatallar ve yumuşak çatallar. Yumuşak çatal, istemcinin önceki sürümünde çalışan düğümlerin, güncellenmiş çataldaki işlemleri işlemeye ve blokları imzalamaya devam edebileceği, yani blok zinciri protokolünün eski ve yeni sürümleri arasında uyumluluk olacağı anlamına gelir.

Sert çatallarla, blok zinciri istemcisinin daha eski bir sürümünde çalışan bir düğüm, protokolün güncellenmiş sürümündeki işlemleri gerçekleştiremez; bu, istemcinin eski sürümünün güncellenmiş protokolle uyumlu olmadığı anlamına gelir.

Çatalların artıları ve eksilerinden bahsetmişken, tek dezavantajı, geliştiricilerin ve test kullanıcılarının doğruyu bulma görevi olan hatalı koddur. Toplumdan talep gören bir değişiklik yapılması gerekiyorsa mutlaka yapılması gerekir. Ve bu değişikliklerin uygulanması, geliştiricilerin topluluğun isteklerine ne kadar bağlı kalmaya istekli olduklarına bağlı olacaktır. Bazen tek bir çatalda bir blok zinciri protokolünde birkaç değişiklik yapılır, bazen sadece bir.

Forks Kullanım Örnekleri

Blockchain çatallarının pratik kullanımlarından bahsetmişken, diğerlerinden önce akla gelen iki şey var: yeni bir kripto para biriminin oluşturulması, mevcut bir kripto para biriminde güncellemelerin uygulanması veya sistemin geri alınması fonları kurtarmak için. Aşağıda, tüm bu kullanım durumlarını örneklendireceğim.

Yeni Bir Kripto Paranın Yaratılması

Bitcoin Cash

Ağustos 2017'de, yeni bir kripto para birimi olan Bitcoin Cash oluşturmak amacıyla Bitcoin'den başka bir hard fork oluşturuldu. Bitcoin Cash, 1 Ağustos 2017'de Bitcoin'in sert çatalı olarak piyasaya sürüldü. Protokollerdeki fark, Bitcoin Cash blok boyutunun, Bitcoin blok boyutundan sekiz kat daha fazla olan 8 megabayt olarak ayarlanmış olmasıydı. Bu, Bitcoin Cash'in aynı 10 dakikalık blok süresinde sekiz kat daha fazla işlem gerçekleştirmesini sağlayarak kullanıcılar için daha iyi performans ve daha düşük maliyet sağlar.

Litecoin

Litecoin, Bitcoin'in ilk hard forkuydu ve henüz çok az kişinin kripto para birimlerinin varlığından haberdar olduğu bir aşamada piyasaya sürüldü. Litecoin, 7 Ekim 2011'de piyasaya sürüldü. Bitcoin'in blok zincirinin bir çatalı olmasına rağmen, Litecoin, farklı bellek yoğun karma algoritması Scrypt ile sağlandı.

Bu nedenle Litecoin, Bitcoin madenciliğine odaklanan şirketlerin sahip olduğu büyük madencilik altyapıları tarafından çıkarılamadı. Scrypt'in bellek gereksinimleri, ASIC madencilerini uzun süre Litecoin'den uzak tutarak, Litecoin'i GPU ile madenciliği yapılabilen bir kripto para birimi haline getirdi ve tüketici sınıfı madencilik ekipmanlarıyla madenciliği daha ekonomik hale getirdi.

Bu, 2017 yılına kadar devam etti. Scrypt için Bitmain Antminer L3+ oluşturuldu. Scrypt'in bellek gereksinimlerini karşılamayı başardı ve Litecoin'de GPU madenciliğini artık kârlı hale getirmedi. Yine de Litecoin, Bitcoin'in çıkarıldığı ASIC'ler tarafından çıkarılamaz, bu da daha küçük madencilik altyapılarının Litecoin madenciliği yoluyla iyi kar elde etmesine olanak tanır.

Güncellemeleri Uygulama

Bir kripto para biriminin protokolünü güncellemek söz konusu olduğunda, özellikle hard fork'ların ne kadar işe yaradığını anlamak için ana altcoin Ethereum'dan daha ileri gitmenize gerek yok. Ethereum ekibi, topluluktan gelen teklifleri kabul ederek ve Ethereum blok zincirine farklı güncellemeler uygulayarak yıllar boyunca çok proaktif davrandı. Birkaçından bahsedeceğim.

Metropolis

Metropolis, 2017'de bir Ethereum hard fork'uydu. Metropolis, sıfır bilgili, kısa ve etkileşimli olmayan bilgi argümanlarını (zk-SNARK'lar), akıllı sözleşme basitleştirmesini, adreslerin maskelenmesini ve zorluk bombasını içeren bir yükseltme paketine sahipti. Yükseltme, Ethereum'daki gizliliği iyileştirdi, akıllı sözleşme programlamasını kolaylaştırdı ve hisse kanıtına geçiş için gereken zorluk bombasını hazırladı.

İstanbul

İstanbul 2019'da uygulandı. Ethereum'un DDoS saldırılarına karşı direncini iyileştirdi, bazı belirli işlem kodlarının kullanım maliyetlerini optimize etti ve EVM'de BLAKE2 hash işlevinin 64 bitlik varyantlarını çalıştırma maliyetini düşürdü. İkinci güncelleme, Ethereum'un Zcash dahil olmak üzere Equihash tabanlı kripto para birimleriyle etkileşim maliyetlerinin azalmasıyla sonuçlandı.

Londra

Londra, Ethereum'a bir yakma mekanizması uygulayan ve işlem işleme için temel ücreti yakan Ethereum 1.0'daki son hard fork'ta. Londra'dan beri madenciler, gönderenler tarafından taban ücretin üstüne bırakılan sözde bahşişleri alıyorlar. Londra, yeni Ether ihracını önemli ölçüde azalttı ve hatta çıkarılan Eter'in günlük bazda yakılan Ether miktarının düzenli olarak aşılmasıyla sonuçlandı.

ETH fiyatı, Londra hard fork'undan bu yana hızla yükseldi, bunun başlıca nedeninin Londra olduğuna inanılıyor.

Sistemi Geri Almak

Bazen çatallar, çalınan fonları kurtarmak için sistemin geri alınmasına izin verir. Böyle bir çatalın en belirgin örneği 2016'daki Ethereum çatalıydı. Bu, İsviçre merkezli bir şirket DAO.link tarafından Ethereum blok zincirinde başlatılan bir risk sermayesi fonu olan DAO adlı projeydi. 11.000'den fazla yatırımcı, fon toplama aşamasında DAO'nun akıllı sözleşme değerindeki Ether'de 150 milyon doların üzerinde parayı kilitledi. Ancak token satışı bitmeden önce, birkaç izleyici akıllı sözleşmenin güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getirdi; herhangi bir üçüncü tarafın akıllı sözleşmeden fon çalmasına izin verebilecek bir güvenlik açığı buldular. Ve kısa süre sonra olan da buydu.

Daha sonra topluluğun bir kısmı, fon kaybına yol açan bloktan hard fork'u seçti ve diğerleri buna karşı çıktı ve orijinal zincire devam etmek istedi. Sonunda, fork fonların çalındığı blokta meydana geldi ve Ethereum'u Ethereum ve Ethereum Classic olarak ikiye böldü.

Tartışmalı olsa da, bu hard fork yatırımcıların fonlarını kurtarmaya yardımcı oldu ve güvenlik açığını düzeltmesine izin verdi. Bu çatal, hard forkların kullanılabileceği en önemli kullanım örneklerinden birinin iyi bir gösterimidir.

Çatallarda Hatalardan Nasıl Kaçınılır?

Bir blok zincirinde bir güncelleme hazırlarken, öncelikle geliştirme ekibinin eldeki görevi ve gereksinimleri anlaması gerekir. Hash algoritmaları ve konsensüs mekanizmalarında günümüzde mevcut birçok çözüm var. Protokolün oluşturulması açısından, esas olarak zaten mevcut olan doğru çözümleri seçmek gerekir. Bu nedenle, geliştiricilerin asıl güncellemeyi hazırlamadan hemen önce bunu elde etmek için biraz araştırma yapmaları gerekecek.

Bir şeyleri tekrar kontrol etmek isterseniz, bir blok zinciri denetim şirketine de başvurabilirler. Bu şirketler, blok zinciri çözümleri konusunda doğru deneyime sahiptir ve blok zincirinizde uygulamak istediğiniz güncellemeyi denetleyecek ve yeni çözümlerin nasıl güvenli bir şekilde uygulanacağı konusunda tavsiyelerde bulunacaktır.

Bu kılavuza İcra Kurulu Başkanı ve HashEx'in Kurucusu, tech girişimci. Teknoloji konusunda bilgili bir kurucu, girişimciliğe dönüşen girişimler konusunda tutkulu.

Share