Kusama (KSM) Protokolü Nedir?

Genellikle 'Polkadot'un Kanarya ağı' olarak adlandırılan Kusama, Polkadot için bir denetim sistemini kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. İşte Kusama'nın gerektirdiği her şeyi ve sektördeki alaka düzeyini derinlemesine anlamak için bir rehber.

Yeni ve daha iyi gelişmeler sahayı kasıp kavururken blok zinciri endüstrisi büyümeye devam ediyor. Blok zinciri endüstrisinin performansını yükseltecek yenilikler inşa etme ihtiyacının yanı sıra, bu yeniliklerin çoğunu sürekli olarak değerlendirme ihtiyacı da var. Bu, çoğu ağı etkileyen zayıflıkların ve belirli güvenlik açıklarının potansiyelini azaltacaktır. Buna benzer bir zorluğu gidermek için Kusama (KSM) platformu ortaya çıktı.

Halk arasında Polkadot'un (DOT) kuzeni olarak tanınan Kusama, yeni özellikleri Polkadot'ta dağıtılmadan önce barındıran ve deneyen, ölçeklenebilir ve çok zincirli bir ağdır. Bu ağ, alt tabakalar ve Polkadot'takilere benzer kodlarla oluşturulmuştur.

Kusama'nın Tarihi

Kusama'nın inovasyonunun arkasındaki ilham kaynağı, Polkadot için yeni işlevler belirleme sürecinde olası boşlukların incelenmesi için dağıtılabilen, merkezi olmayan ve risk alan bir platform oluşturma vizyonuyla tetiklendi.

Kusama genellikle Polkadot'un kuzeni olarak tanımlanır, çünkü Polkadot'u, ortaya çıktığı günden bu yana Kusama hikayesinden çıkarmak zordur. Platform, Polkadot'un arkasındaki aynı ekip tarafından kuruldu. Ethereum (ETH) ağının eski CTO'su ve Polkadot'un kurucusu Dr. Gavin Wood, Kusama'yı 2019'da kurdu.

Dr. Gavin Wood, titiz araştırmalardan yola çıkarak platformu, Polkadot'un performansını artıracak ve aynı zamanda birden fazla blok zincirini tek bir ağa entegre edecek bir protokol oluşturma hedefiyle kurdu.

2020'de Kusama, Chainlink (LINK) ile başlayarak devasa blockchain projeleri almaya başlayın. Bu nedenle, Kusama yerel jetonu (KSM), icadının ertesi yılı olan 2020'den itibaren kripto pazarını keşfetmeye başladı ve burada 1,5 dolar civarında işlem görmeye başladı.

Kusama'nın Teknoloji Temeli

Kusama, büyüyen Web 3.0 ekosistemini destekleyecek bir tasarımla inşa edildi. Ayrıca Polkadot ile hemen hemen aynı özelliklere sahiptir. Protokolün Polkadot ağından bağımsız olarak çalışması, ancak büyüyen sistemini tamamlaması ilginçtir.

Platform, radikal yeniliklere yer açan demokratik bir çalışma sistemine sahiptir. Ayrıca geliştiricilerin birden fazla kaynaktan kendi özel blok zincirlerini başlatmasına ve bunları tek bir ana ağa bağlamasına olanak tanır.

Ayrıca Kusama, Web 3.0 temeli ve Parity teknolojileri tarafından tanıtılan en yeni ve verimli teknoloji araçlarını içerir. Bu nedenle geliştiricilere, Polkadot'ta dağıtmadan önce hızlı bir yineleme ve iyi denetlenmiş bir süreçle kendi blok zincirlerini başlatmak için sağlanan teknoloji araçlarını kullanma fırsatı verir. Böylece Parachain ve Relay zincir operasyonunun en iyisini sunar.

Röle Zinciri

Kusama'nın ana işlevi, ağ üzerinde sağlanan çoklu ve çeşitli blok zincirlerine dağıttığı birlikte çalışabilir ve ölçeklenebilir mekanizmadır. Röle Zinciri, Polkadot ve Kusama'nın en temel zinciridir. Geliştiricilerin kendi mantıklarını kullanarak alt blok zincirleri oluşturabilecekleri özelleştirme ve birlikte çalışabilirliğe olanak tanır.

Röle Zinciri, işlevselliğini geliştirmek için Parity'nin teknolojik araçlarını ve alt katmanlarını kullanır. Ana odak noktası, ağın parachainleri tarafından kullanılabilen tam güvenlik, fikir birliği ve zincirler arası birlikte çalışabilirlik sağlamaktır.

Parachains

Kusama, çeşitli amaçlar için belirlenmiş birden fazla blok zincirini bir Parachains ağına yerleştiren bir operasyon sistemi benimser. Bu nedenle, Messaging, Oracles, Gaming and eSports, Music ve çok daha fazlasını ağ üzerinde açık artırmaya çıkarıyor.

Parachainler ise Relay Chain tarafından sağlanan güvenlikten yararlanan ve bu güvenliği paylaşan basitleştirilmiş bir blok zinciri biçimidir. Bu parachainler, çeşitli kullanıcılara aittir ve ayrıca kendi tasarımlarını da içerir. Kusama ve Polkadot ekosisteminde çalışırlar ve genellikle düzenleyiciler tarafından korunurlar.

Bu sıralayıcılar, tam bir parachain düğümünü kontrol etmekten sorumludur. Parachainlerden toplanan ilgili bilgileri yeni bloklar aracılığıyla aktarma zinciri doğrulayıcılarına aktarırlar.

Bu işlem, aktarma zinciri doğrulayıcılarının yeni blokları aktarma zincirine dahil etmeden önce inceleyip doğruladığını görecektir.

Kusama'da Kullanıcı Rolleri

Kusama (KSM) ağı herkes tarafından kullanılabilir. Bununla birlikte, faaliyetlerinin tamamında belirli roller üstlenen bazı önemli katılımcılara sahiptir. Bu katılımcılardan bazıları İnşaatçılar ve ağ yöneticileridir.

Kusama ağı Polkadot'a benzer şekilde çalıştığından, aynı kullanıcı grubu tarafından işletilir ve bakımı yapılır.

  • Teknik Üreticiler ve Geliştiriciler

Kusama'daki kullanıcı rollerinin ilk kategorisi, ağda çalışan İnşaatçılar ve Teknik Geliştiricilerdir. Bu kullanıcı grubunun, uygulamalarını Polkadot'ta dağıtmaya devam etmeden önce uygulamalarını Kusama'da oluşturmasına ve özelleştirmesine izin verilir. Böylece Polkadot ağı üzerindeki Kusama'daki deneyimlerinden en iyi ve etkili çıktıyı veren aynı mantığı başlatabilirler.

Temel olarak parachain ve yeni bloklar inşa etme sorumluluğu ile görevlendirilirler. Kusama bir kanarya ağı olduğundan, geliştiricilerin parachain'leri Polkadot'ta dağıtmaya başlamadan önce bir test süreci için önce Kusama'da oluşturması en iyisidir.

  • Protokol Koruyucular

Bunlar, platformun operasyonlarını sürdürmekten ve kontrol etmekten sorumlu bir dizi kullanıcıdır. Bu kullanıcı kategorisi, parachainlerden bilgi alan ve bir doğrulama süreci için bazı yeni bloklar aracılığıyla doğrulayıcılara aktaran derleyicilerden oluşur.

Bu doğrulayıcılar yeni blokları alır ve doğrulandıktan sonra ekler. Ayrıca, diğer doğrulayıcılarla fikir birliği gibi gelecekteki faaliyetlerde bulunurlar. Bu kullanıcı grubu, ağ üzerinde yürütülen etkinlikleri etkilediği için ağın koruyucuları olarak kabul edilir.

Kusama'nın Yönetim Süreci

Ölçeklenebilir işlevselliği ile Kusama, belirli koşullara rağmen, belirli değişikliklere karşı savunmasızdır. Bu nedenle, ağın katılımcıları, temel olarak yerel belirteç KSM'nin sahipleri tarafından yönetilir.

Bu valiler, konsey tarafından onaylandıktan sonra belirteç sahiplerinin oy kullanması için bir referandum haline gelen protokolde bazı değişiklikler önermektedir. Bu arada, yönetişim süreci tüm katılımcılara açıktır. Önerilerin yayınlanmasından sonra referanduma dönüşmesi 28 gün kadar sürüyor.

Kusama ve Polkadot'a karşı

Daha önce de belirtildiği gibi, aynı ekip üyeleri Kusama ve Polkadot'taki yeniliklerin arkasındalar. Ayrıca her iki projenin hedefleri de hemen hemen aynı yönde.

Her iki platform da aynı temel kodlara ve tasarımların yanı sıra parite sistemi, zincirler arası mekanizma ve diğerleri gibi temel teknolojilere sahiptir. Her ikisi de ağın tüm katılımcılarına, özellikle yerel token sahiplerine açık olduklarından aynı yönetim sürecine sahiptirler.

Ancak, her iki protokol arasında onları birbirinden ayıran bazı önemli farklılıklar vardır.

Kusama, yeni inovasyonların etkinliğini ve değerliliğini doğrulamak için deneysel bir süreç sunar. Bu arada Polkadot, Kusama'nın dikkate değer gördüğü finansal uygulamaların ve yeniliklerin doğrudan dağıtımını sunuyor.

Moreso, Kusama, kullanıcılar için daha hızlı bir yineleme süreci ve daha az işlem oranı sunar. Bu nedenle, daha uzun bir başlatma süresi gerektiren Polkadot ağının aksine, değiştirilmiş yönetim sistemi sayesinde daha hızlı yükseltmelere olanak tanır.

Kusama'nın kullanımı

Kusama bir ön üretim süreci olarak işlev görür. Polkadot'un dağıtacağı yenilikler için genellikle bir test ağı süreci olarak hizmet ettiğinden. Potansiyel uygulamaların verimliliğini kolaylaştırır.

Ayrıca proje, farklı işlevlere sahip birden fazla blok zincirini tek bir ana ağa bağlar.

Kusama (KSM) Token

Kusama (KSM) simgesi, Kusama'nın yerel simgesidir. DOT jetonunu almış ve almakta olan kişiler için çok uygundur. Web 3.0 vakfından hibe için başvurabilen Kusama ağının katılımcıları, genellikle büyük ölçekte jetona sahip olma erişimine sahiptir.

Token, kullanıcıların ağın yönetişim süreci için kullanılır. önerilen düzenlemeler için oy verin.

Ayrıca, dağıtımdan önce parachainlerden gelen bilgileri doğrulayan doğrulayıcıları belirlemek için kullanılır.

Kusama'nın Avantajları

Kusama'nın arkasındaki girişim, ağ kullanıcılarına çeşitli faydalar ve avantajlar sağlar.

Birincisi, hızlı bir yineleme süreci sunar ve geliştiricilerin pazarı büyük ölçüde etkileyebilecek yeni teknolojileri ve fikirleri keşfetmesine olanak tanır.

İkincisi, belirli uygulamaları ve Polkadot ağındaki parachain'lerin, kendilerine bir test süresi sağlayan Kusama'daki deneyimlerinden yola çıkarak, amaçlanan yeniliklerin performansını tahmin edebilmeleri için.

Sonuç

Kusama (KSM) Polkadot ile çok benzer bir yolu işletir ve işler. Kusama'nın erken başlangıç ​​yapısı gibi belirli temel farklılıklar dışında işlevleri neredeyse aynıdır.

Kusama'nın kullanımının çok kolay olduğu kanıtlanmıştır ve bu da Polkadot'a göre benimsenmesini hızlandırmıştır. Ölçeklenebilirliği, birlikte çalışabilirliği ve güvenlik işlevleri, ağ kullanıcıları tarafından birinci sınıf olarak onaylanmıştır.

Share