Mina Protokolü ve MINA Token Nedir?

Sizi, katılımcılar tarafından desteklenen dünyanın en hafif blok zinciri olduğunu kanıtlamış protokol olan Mina ile tanıştıralım. Misyonu, blok zinciri için ademi merkeziyetçiliği ve ölçeklenebilirliği optimize etmektir.

Bitcoin'in (BTC) piyasaya sürülmesinden bu yana, tüm blok zinciri ağlarını rahatsız eden bir konu ölçeklenebilirliktir. Bu, blok zinciri ağlarının enerji kullanımını, maliyetini ve işlemleri işlemek için gereken süreyi etkiledi. Birkaç blok zinciri ağının tümü soruna çözümler sunsa da, hepsi kusurları nedeniyle zorluklarla karşı karşıya kaldı. Ancak Mina (MINA) protokolü, kısa ve öz blok zinciri fikriyle bunu değiştiriyor.

Mina Protokolünün Tarihi ve Kurucuları

Mina Protokolü, 2017 yılında O(1) Labs tarafından ortaya çıktı. Blok zinciri için ademi merkeziyetçiliği ve ölçeklenebilirliği optimize etmek gibi basit bir amacı vardı. Başlangıçta Coda Protokolü olarak biliniyordu, ancak adının Corda blok zincirine benzerliği nedeniyle R3 ile ticari marka anlaşmazlığı nedeniyle adını Mina olarak değiştirmek zorunda kaldı. Şirketin CEO'su Evans Shapiro'dur ve diğer kurucu ekip üyeleri arasında Izaak Meckler, Brad Cohen, Emre Tekişalp ve O(1) Labs'den Vanishree Rao ve New York Üniversitesi'nden Joseph Bonneau bulunmaktadır.

Mina Protocol& #8217;s Çalışıyor

Mina Protokolü'nün şöhret iddiası, blok zincirinin hafifliğidir. Hatta kendisine türünün ilk örneği olan sıkıştırılmış bir blok zinciri diyor. İşlemleri işlemek için yüksek düzeyde bilgi işlem gücü gerektiren diğer blok zincirlerin aksine, bu platforma düğüm girişi için bar oldukça düşüktür. Sonuç olarak, herkesin zinciri neredeyse anında bağlanması, senkronize etmesi ve doğrulaması mümkün.

Mina'nın Temel Teknolojisi

Bitcoin ve Ethereum gibi geleneksel blok zincirlerinde, bir düğüm katıldığında, ağda meydana gelen tüm işlemleri (tüm blok zinciri geçmişi) doğrulamak gerekir. Halihazırda 250 GB'tan fazla olan Bitcoin'de 500 milyondan fazla işlemle, normal bir bilgisayarın geçmişi indirip doğrulaması çok zaman alacaktır. Bu nedenle blok zincirini depolayan ve doğrulayan tam bir düğümü çalıştırmak için çok daha yüksek bilgi işlem gücüne sahip özel cihazlar gerekir.

Ne yazık ki, sadece birkaç kişi bu tür bir cihazı edinecek kaynaklara sahip. Bu nedenle, Bitcoin'deki çoğu kullanıcı hafif bir düğüm veya ultra hafif bir düğüm çalıştırır. Yalnızca blok başlıklarını doğrular, hatta hiçbir şeyi doğrulamaz ve bunun yerine güvenilir bir sunucuya güvenir. Sonuç olarak, Bitcoin'deki düğüm sayısı artmıyor ve blok zincirinin en önemli amaçlarından biri olan ademi merkeziyetçilik, performans da etkilenirken tam olarak sağlanamıyor.

Mina, kısa ve öz bir blok zinciri sunarak bunu değiştirmeye çalışıyor. İkincisi, sabit bir doğrulama süresi sağlayan merkezi olmayan bir ödeme sistemidir. Bu mümkündür, çünkü her bloğa durum geçerliliğinin özlü kanıtları eklenir. Tüm blok zinciri, işlemleri doğrulayan düğümlerdeki mikro kripto sertifikaları olan SNARKS'a dayanmaktadır. Tüm blok zinciri ağı, birkaç tweet boyutunda olan sadece 22KB'dir. Mina Protokolü'ndeki kullanıcıların tüm işlem geçmişini doğrulaması için gereken tek şey bir zk-SNARK sıfır kanıt bilgisidir. Ouroboros Praos adlı bir Proof-of-Stake algoritması kullanır.

Mina Network'teki Ana Katılımcılar

Mina Network'te ağın sorunsuz çalışmasını desteklemek için katılımcılar için üç rol vardır. Bu rollerin her biri uygun şekilde teşvik edilmiştir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Doğrulayıcılar. Doğrulayıcı olmak ve tam düğüm güvenliği sağlamak için gereken tek şey bir zs-SNARK indirmek olduğundan, ağdaki birçok kullanıcı doğrulama yapabilecektir. Yalnızca yüzlerce bayt boyutundadır ve doğrulamak için bir milisaniyelik hesaplama işlemi gerektirir.
  • Blok Üreticileri. Diğer blok zinciri protokollerinde bu grup, bahisçileri veya madencileri temsil eder. Mina Network'te, kullanıcının ödediği ağ ücretleri ve blok ödülleri ve madeni para işlemleri gibi diğer protokol dağıtımları şeklinde teşvikler alırlar. Bireyler, doğrudan stake yapmak yerine hisselerini bir blok üreticisine devretmeyi de seçebilirler. Blok üreticilerinin rolü, bir bloğa dahil edilecek işlemleri seçmektir. Başka bir deyişle, kesinlikle en yüksek ücretli işlemlere gideceklerdir. Ancak blok üreticilerinin, blok zincirin kısa ve öz olmasını sağlamak için Mina üzerinde başka bir rolü var. Bir bloğa eklenen her işlem için, bloklarının konsensüs kurallarına uyması ve diğer düğümler için kabul edilebilir olması için eşit sayıda önceki işlemi SNARK yapması gerekir.
  • Snarker'lar. Bunlar, SNARK işlemlerini doğrulamak için gereken zk-SNARK'ları üretmekten sorumlu ağ katılımcılarıdır. SNARKS'ları için ücret ve çağrı teklifleri gönderirler ve bir blok üreticisi bu SNARK'ları bir blokta kullanırsa, blok üreticisi onlar için kazandıkları işlem ücretlerinden öder. Birçok Snarker ücret yayınladığından, blok üreticisi genellikle en uygun maliyetli olanları seçer, bu nedenle katılımcılar bunu üretmek için rekabet eder.

Bir Mina İşleminin Yaşam Döngüsü

<

Bir Mina işlemi, işlemi yürüten doğrulayıcı ile başlar ve ardından mempool'a girer. Aynı zamanda, Snarker'lar yeni işlemler için snark olmadan ispatlar yaparlar. Bir sonraki adım, Blok üreticisinin bir blok üretmek ve en karlı işlemleri ve eşdeğer sayıda engellenmemiş işlemi seçmek için seçilmesidir. Daha sonra blok üreticisi, bu işlemlere karşılık gelen SNARK sipariş defterinden SNARKS satın almalıdır. Bundan sonra blok üreticisi Mina blok zincirine yeni bir blok ekleyebilir. Ardından, sıra durumu, yeni işlemlerin eklenmesi ve snarklı işlemlerin silinmesiyle bir güncelleme alır. Blok üreticisi daha sonra blok zinciri için zk-snark'ı günceller ve yeni blok doğrulanır.

MINA Simgesi

MINA simgesi, Mina protokolündeki yerel kripto para birimidir. CoinList, OKEx ve Kraken gibi çeşitli kripto borsalarında listelenmiştir. Ancak jeton Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya ve Japonya'daki kişiler için mevcut değildir.

Haziran 2021 itibarıyla, MINA jetonunun dolaşımdaki arzı, maksimum 827.207,452 jetondan 150.013.663 jetondur.

Mina'nın Artıları ve Eksileri

Mina protokolü, birçok blok zinciri ağının karşılaştığı mevcut sorunlara birçok çözüm sunar, ancak zorlukları da vardır. Mina'nın artıları ve eksileri hakkında daha fazla bilgi sahibi olalım.

İlk olarak, protokolün arkasındaki fikir benzersizdir ve modern blok zincirlerinin karşılaştığı sorunların çoğunu çözer. İkincisi, ağ hafiftir ve ortalama bilgi işlem gücüne sahip cihazların tam düğüm olmasına izin verir. Ayrıca, birkaç üst düzey fon projeyi destekliyor.

Ancak, protokol açık kaynak olduğundan ve patentli olmadığından, gelecekte teknolojinin çatalları ortaya çıkabilir. Ayrıca, protokolün mevcut sürümü akıllı sözleşmeleri desteklemiyor.

Sonuç

Mina protokolü hala erken aşamada, ancak ölçeklenebilirlik, yüksek enerji tüketimi için potansiyel çözümler sunuyor. ve modern blok zincirlerindeki işlemlerin maliyeti. 2017'de en çok beklenen projelerden biriydi ve katılımcılar tarafından desteklenen dünyanın en hafif blok zinciri olduğunu kanıtladı.

Share