Seramik Protokolü Başlangıç ​​Kılavuzu

Bu kılavuzda Seramik Protokolü, nasıl çalıştığı ve neden önemli olduğu tartışılacaktır. Bu teknolojinin potansiyel kullanımlarını keşfedeceğiz ve neden oyunun kurallarını değiştirebileceğini açıklayacağız.

Kripto dünyasında yeni olsanız da olmasanız da Seramik Protokolü duymuş olabilirsiniz. Ceramic, halka açık Ethereum (ETH) blok zincirinde kimlik ve doğrulanabilir veriler oluşturmak için merkezi olmayan bir protokoldür. Kısacası bu, Ceramic'in merkezi bir sunucuya ihtiyaç duymadan zaman içinde verilerdeki değişiklikleri izlemesi gereken uygulamalar oluşturmak için kullanılabileceği anlamına gelir. Bu, akıllı sözleşmeler ve Merkle ağaçları kullanılarak gerçekleştirilir.

Seramik Protokolü, ölçeklenebilir ve hızlı bir blok zinciri olacak şekilde tasarlanmıştır. Bitcoin (BTC) protokolüne dayanmaktadır ancak daha verimli olacak şekilde değiştirilmiştir. Seramik Protokol, saniyede birçok işlemi gerçekleştirecek şekilde tasarlanmıştır. Protokol ayrıca çok sayıda kullanıcıyı idare edebilecek şekilde tasarlanmıştır.

Seramik Protokol, parçalama ilkesine dayanmaktadır. Parçalama, blok zincirini birden çok parçaya bölme işlemidir. Bu, blok zincirinin hız veya güvenlikten ödün vermeden ölçeklenmesini sağlar.

Seramik Protokol Tanımlı

Seramik, merkezi olmayan veri yönetimi için bir protokoldür. Uygulamaların, DAG (yönlendirilmiş döngüsel olmayan grafik) adı verilen paylaşılan, küresel bir bağlamda içeriği, kimliği ve anlaşmaları yönetmesini sağlar. Seramik ağı, IPFS (Gezegenler Arası Dosya Sistemi) ve Ethereum akıllı sözleşmeleri tarafından desteklenmektedir.

Seramik üzerine kurulu uygulamalar, blog gönderileri ve sosyal medya güncellemelerinden dijital varlık sahipliği ve kimlik bilgilerine kadar her türlü veriyi yönetmek için kullanılabilir. Protokol tüm uygulamaları sağlar’ merkezi olmayan depolama, içerik adresleme, kriptografik imzalar ve hassas erişim kontrolü gibi temel özellikler. Ayrıca Ceramic platformu, geliştiricilerin protokolün üzerine uygulamaya özel özel özellikler oluşturmasını sağlar.

Seramik protokolü genişletilebilir ve modüler olacak şekilde tasarlanmıştır. Uygulamaya özel modüllerin genişletebileceği temel veri türlerini ve API'leri içerir. Bu yaklaşım, Ceramic platformunun tutarlı ve kullanımı kolay bir geliştirici deneyimi sağlarken birçok kullanım örneğini desteklemesine olanak tanır.

Cermiğin Kısa Tarihi

Seramik protokolü, erken bir Bitcoin geliştiricisi olan Jeremy Rubin ve Google'da bir yazılım mühendisi olan Dave Hoover tarafından kuruldu. Ekip, herkesin merkezi olmayan uygulamalarını veya hizmetlerini Ethereum blok zincirinde başlatmasını kolaylaştırmak amacıyla projeyi 2017'de başlattı.

Seramik, piyasaya sürülmesinden bu yana bir dizi yüksek profilli proje tarafından kullanıldı. Augur, Gnosis ve Melonport dahil. Protokol ayrıca Polychain Capital, Boost VC ve Fintech Blockchain Group gibi bir dizi tanınmış yatırımcı tarafından da desteklendi.

Seramik Protokolü, mevcut platformlara ve çerçevelere kolayca entegre edilecek şekilde genişletilebilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin, protokol, akıllı sözleşmelerle çalışan kuruluşlar olan Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar (DAO'lar) oluşturabilir. Ayrıca protokol, Seramik Protokolü'nü çalıştıran merkezi olmayan bir düğüm ağı olan Ceramic Network üzerinde çalışan dapp'ler oluşturmak için kullanılabilir.

Seramik Protokolünün Temel Kavramları

Ceramic protokolü üç temel konsepte dayanmaktadır: içerik adresleme, kriptografik imzalar ve hassas erişim kontrolü. Ayrıca, merkezi olmayan dosya depolamanın yanı sıra merkezi olmayan kimlik kullanır.

  • İçerik adresleme. Seramik ağındaki tüm veriler, konumundan ziyade içeriğine göre adreslenir. Bu, verilerin adresi değiştirilmeden taşınabileceği veya çoğaltılabileceği anlamına gelir. İçerik adresleme, sansüre ve veri kaybına dayanıklı, merkezi olmayan uygulamalar oluşturmayı mümkün kılar.
  • Şifreli imzalar. Ceramic, kullanıcıların kimliğini kanıtlamak ve veri bütünlüğünü sağlamak için kriptografik imzalar kullanır. Ağdaki her veri parçası, yaratıcısı tarafından imzalanır ve herkes her imzayı doğrulayabilir. Bu, kötü niyetli kişilerin verilerle oynamasını veya diğer kullanıcıların kimliğine bürünmesini imkansız hale getirir.
  • Ayrıntılı erişim kontrolü. Seramik protokolü, uygulamaların verilere kimlerin erişebileceğini belirlemesini sağlar. Veri erişimi üzerindeki bu ince ayarlı denetim, ortak çalışma ve paylaşıma izin verirken kullanıcı gizliliğini koruyan uygulamalar oluşturmasına olanak tanır.
  • Merkezi olmayan dosya depolama. Ceramic, merkezi olmayan dosya depolama için IPFS'yi kullanır. Bu, dosyaların merkezi bir sunucu yerine bir düğümler ağında depolandığı anlamına gelir. Bu, platformu sansüre ve saldırılara karşı daha dirençli hale getirir.
  • Merkezi Olmayan Kimlik. Seramik ayrıca merkezi olmayan kimlik (DID) yetenekleri sunar. DID'ler, blok zincirinde depolanan benzersiz dijital kimliklerdir. Kullanıcıların kimliğini doğrulamak ve işlemleri imzalamak için kullanılabilirler.

Ceramic Network'te saklanan tüm veriler şifrelenir, böylece sadece yetkili kullanıcılar erişebilir. Ayrıca protokol, güvenlik politikalarını uygulamak için akıllı sözleşmeler kullanır, böylece yalnızca yetkili kullanıcılar belirli eylemleri gerçekleştirebilir.

Seramik Protokolü sürekli olarak geliştirilmekte ve güncellenmektedir. Protokolün arkasındaki ekip, her zaman protokolü daha genişletilebilir ve kullanımı kolay hale getirmenin yollarını arıyor.

Seramik Protokolü, bir geliştiriciyseniz, uygulamanızı veya hizmetinizi başlatmanın harika bir yoludur. Son kullanıcıysanız, Seramik Protokolü, uygulama yazılımları ve hizmetlerle güvenli ve merkezi olmayan bir şekilde etkileşim kurmanın harika bir yoludur.

Seramik Ağının Temel Öğeleri

Seramik'i anlamak için ağ, öncelikle içerdiği öğeleri anlamalıyız.

1. Parçalar. Seramik ağı, tek ve uyumlu bir ağ oluşturmak için birlikte çalışan birden fazla blok zincirinden (“parçalar” olarak adlandırılır) oluşur. Her parçanın kendine özgü doğrulayıcıları (işlemleri doğrulayan düğümler) ve blok zinciri vardır. İşlemler, her bir parça üzerinde paralel olarak işlenerek Seramik ağının yatay olarak ölçeklenmesine olanak tanır.

2. Blok zincirleri. “blockchain” genellikle özellikle Bitcoin blok zincirine atıfta bulunmak için kullanılır, ancak işlemleri kronolojik olarak kaydeden herhangi bir dijital deftere atıfta bulunmak için kullanılabilir. Blok zincirleri güvenli ve değişmezdir, yani bir işlem blok zincirine bir kez kaydedildikten sonra değiştirilemez veya silinemez.

3. Dapp'ler. Dapp (merkezi olmayan uygulama), Seramik ağında çalışan bir yazılım uygulamasıdır. Seramik ağının kullanıcılarına belirli işlevler sağlamak için sıklıkla kullanılan dapp'leri herkes oluşturabilir. Örneğin, bazı uygulamalar kullanıcıların ödeme gönderip almasına, kimliklerini yönetmesine ve hatta oyun oynamasına olanak tanır.

4. birlikte çalışabilirlik Seramik ağı, diğer blok zincirlerle birlikte çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, Bitcoin veya Ethereum gibi diğer blok zincirleriyle etkileşime giren uygulamalar oluşturmanın mümkün olduğu anlamına gelir.

5. Ölçeklenebilirlik. Seramik ağı son derece ölçeklenebilirdir, yani güvenlik veya ademi merkeziyetçilikten ödün vermeden birçok işlemi destekleyebilir.

Neden Seramik Kullanmalısınız?

Seramik kullanmak isteyebileceğiniz birçok neden vardır.

Öncelikle güvenlidir. Ceramic, merkezi olmayan tanımlayıcıları (DID'ler) kullanarak, ağ ile gizliliği koruyan bir şekilde etkileşim kurmanın bir yolunu sunar. Ayrıca, dijital içeriğin bütünlüğünü doğrulamak için müşteri kimlikleri kullanılabilir.

İkincisi, ölçeklenebilir. Seramik ağı milyarlarca kullanıcıya ölçeklenecek şekilde tasarlanmıştır. Ceramic, dağıtılmış bir veritabanı (Doküman Mağazası) kullanarak, performanstan ödün vermeden büyük miktarda veriyi işleyebilir.

Ayrıca Ceramic, yeni nesil uygulamaların, merkezi aracılara başvurmadan mevcut web uygulamaları ve verilerle etkileşim kurmasını sağlar. .

Son olarak, Ceramic geliştirici dostudur. Seramik, IPFS'nin üzerine inşa edilmiştir ve geliştiricilerin başlamasını kolaylaştırır. Ayrıca Ceramic SDK, merkezi olmayan uygulamaları hızlı ve kolay bir şekilde oluşturmanın bir yolunu sunar.

Seramik Üzerine İnşa Edilen En İyi Projeler

Seramik Ağı üzerine birkaç heyecan verici proje inşa ediliyor. İşte özellikle ilginç bulduğumuz üç tanesi:

  • Menşe Protokolü. Origin, blockchain teknolojisini kullanarak ürün veya hizmet alıp satmayı sağlayan merkezi olmayan bir platformdur. Kullanıcıların doğrudan bağlantı kurmasına izin vererek Etsy, Uber veya Airbnb gibi aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Proje, Ethereum blok zinciri üzerine kuruludur ve veri paylaşımı ve doğrulama için Seramik ağını kullanır.
  • Enigma. Enigma, kullanıcıların gizliliği korurken hassas verileri alıp satmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir veri pazarıdır. Proje, Ethereum blok zinciri üzerine kuruludur ve veri paylaşımı ve doğrulama için Seramik protokolünü kullanır.
  • Veri cüzdanı. Datawallet, kullanıcılara verileri üzerinde kontrol sağlayan merkezi olmayan bir veri yönetimi platformudur. Proje, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiştir ve veri paylaşımı ve doğrulama için Seramik protokolünü kullanır.
  • Streamr. Streamr, kullanıcıların gerçek zamanlı veri alıp satmasına olanak tanıyan merkezi olmayan bir veri pazarıdır. Proje, Ethereum blok zinciri üzerine kuruludur ve veri paylaşımı ve doğrulama için Seramik protokolünü kullanır.
  • Dappbase. Dappbase, geliştiricilerin dapp'leri oluşturmasını, test etmesini ve dağıtmasını sağlayan merkezi olmayan bir uygulama platformudur. Proje, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edilmiştir ve veri paylaşımı ve doğrulama için Seramik protokolünü kullanır.

Seramik Kullanım Örnekleri

Seramik, yerleşik bir Merkezi Olmayan Kimlik (DID) Protokolüdür. Yeni nesil uygulamaların dijital kimlikleri ve ilgili verileri kolayca yönetmesini sağlayan Ethereum üzerinde. Ceramic, sosyal medyadan finansal hizmetlere kadar her şey için kullanılabilecek basit ama güçlü bir kimlik modeli sunar.

Seramik protokolü için en az üç kullanım örneği vardır:

1. Sosyal medya. Ceramic ile kullanıcılar yeni hesap oluşturmadan DID'leri ile sosyal medya platformlarına giriş yapabilir ve platformlar arasında veri paylaşabilir. Bu, kullanıcıların verileri üzerinde tam kontrol sahibi olmalarını ve yalnızca istedikleri bilgileri paylaşmalarını sağlar.

2. Ödemeler Ceramic, üçüncü taraf bir işlemciye ihtiyaç duymadan çevrimiçi ödeme yapmak için kullanılabilir. Bu, kullanıcıların doğrudan DID'lerinden ödeme gönderip almasına olanak tanıyarak, işlemleri yürütmek için daha güvenli ve verimli bir yol sağlar.

3. KYC/AML. Seramik protokolü, kimlik belgelerini doğrulamak ve bireyler ve işletmeler üzerinde KYC/AML kontrolleri yapmak için kullanılabilir. Bu kullanım örneği, özellikle katı düzenlemelere uyan finansal hizmet şirketleri için önemlidir.

Sonuç

Seramik protokol, verilerini depolamak için güvenli ve güvenilir bir yol arayanlar için harika bir seçenektir. . Kullanıcı dostudur ve yüksek düzeyde güvenlik sağlar. Ayrıca, yüksek güvenlik ve güvenilirlik seviyelerine ihtiyaç duyan işletmeler için iyi bir seçimdir.

Share