Dijital İmza Nedir ve Nasıl Çalışır?

Kripto meraklısı olmak, sektördeki yaygın terimlere aşina olma ihtiyacını beraberinde getirir. Dijital imzayı daha önce duyduysanız ve ne anlama geldiğini ve nasıl çalıştığını merak ediyorsanız, aşağıdaki kılavuz bunu net bir şekilde anlamanızı sağlayacaktır.

Dijital imza, en iyi şekilde, orijinallik, gönderene atıfta bulunulması ve belgenin içeriğinin bütünlüğünün kanıtı amacıyla kağıt ve kalemle belgelere uygulanan geleneksel el yazısı imzaya modern bir alternatif olarak anlaşılabilir. Ancak dijital imza, aktarım halindeki belgeler için çok daha iyi bir doğal güvenlik sağlar.

Terminoloji açısından, dijital imza, e-posta, dijital belge veya kredi kartı gibi dijital alanda iletilen veya işlenen bir mesajın bütünlüğünü ve gerçekliğini doğrulamak veya kontrol etmek için sıklıkla kullanılan, algoritma tarafından oluşturulan bir matematiksel tekniktir. işlem. Dijital imzalar, bir kişi veya kuruluşa özel sanal veya dijital parmak izi oluşturan ve kullanıcıları tanımlamanın yanı sıra dijital belge veya mesajların bilgi veya içeriklerini korumak için kullanılan bir elektronik imza türüdür. Diğer elektronik imza biçimleriyle karşılaştırıldığında, dijital imzalar daha önemli bir güvenlik düzeyine sahiptir.

Dijital imza, aktarılmakta olan bir belgenin veya mesajın içeriğinin değiştirilmemesini veya tahrif edilmemesini sağlar. Böylece, kimliğe bürünme sorunlarının ve dijital iletişimdeki değişikliklerin üstesinden gelinmesine yardımcı olur.

Ayrıca dijital imzalar, iletilen mesajın ilk kaynağı, durumu ve ayrıca imzalayanın rızası gibi bilgileri sağlar.

Dijital İmza ve Rolü

Geleneksel eşdeğeri (el yazısı belge imzaları) gibi, dijital imzaların da dünyanın birçok bölgesinde veya ülkesinde yasal bağlayıcılığı olduğu kabul edilmektedir.

Dijital belgelerin imzalanması işlevine ek olarak, dijital imzalar, finansal işlemlerin, yazılım dağıtımının, e-posta hizmet sağlayıcılarının vb. doğrulanması için de kullanılır.

Dijital imza ile verilerin bütünlüğü ve doğruluğu, aşağıdakiler tarafından garanti edilir: ortak anahtar altyapısı – endüstri standardı bir teknoloji.

Dijital İmzalar Nasıl Çalışır?

Zoho gibi dijital imzalama çözümleri sağlayıcıları, bir genel anahtar ve bir özel anahtar oluşturmak için matematiksel bir algoritma kullanır. Daha sonra, bir şarkıcı tarafından dijital olarak imzalandığında dijital belge için bir kriptografik karma oluşturulur.

Oluşturulan karma, gönderenin özel anahtarıyla daha da şifrelenir ve belgeye eklenir. Daha sonra belge, göndericinin açık anahtarı ile alıcıya gönderilir.

Şifrelenmiş hash, göndericinin açık anahtar sertifikası kullanılarak alıcı tarafından deşifre edilebilir ve sonunda bir kriptografik hash üretilir. alıcının.

Orijinalliğini doğrulamak için gönderici ve alıcının her iki ucundaki şifreleme karmaları üzerinde bir karşılaştırma yapılır. Her iki karma eşleşirse, bu, belgenin değiştirilmediğini ve bu nedenle doğrulandığını ve alıcı tarafından kabul ve kullanıma uygun olduğunu gösterir.

Dijital İmzaların Faydaları

Sağladıkları çözümler için dijital imzalar birçok kişi ve tüzel kişinin ilgisini çekmiştir. Bir mesajı gönderenin bir belgeyi elektronik olarak imzalamasına ve böylece gönderen olarak ve güvenilir ve güvenli bir mesaj göndermiş olarak doğrulanmasına izin veren elektronik bir imzadır. İletilerin alıcıya ulaşana kadar aktarım sırasında kurcalanmadan kalmasını sağlar.

Dijital imzalar, ofislerde evrak işlerinde kolaylık ve verimlilik sağlar. Bu nedenle, sağladıkları faydalar, dijital olarak çok daha iyi bir iş yeri sağlamak için e-imzaların benimsenmesi için kök salan daha fazla ofise sahip. Açık bir ifadeyle, dijital imzaların bazı faydaları şu şekilde özetlenebilir:

  • Yeterlik. Dijital imzaların kullanılmasıyla, belgeler üzerinde işlem yapılmadan önce önemli bir imza sahibinin fiziksel olarak mevcut olması için acil belgelerin artık beklemeye alınması gerekmez. Bu, usulüne uygun olarak imzalanmış belgelerden yetkilendirme gerektiren önemli görevlerin yürütülmesi için harcanan zamandan tasarruf edilmesine yardımcı olur. Bu, özellikle belgeyi imzalayacak konumda olan kişi coğrafi olarak farklı bir yerde bulunuyorsa ve belgenin oluşturulduğu yerde fiziksel olarak kolayca bulunamıyorsa yararlıdır.
  • Tasarruf. Dijital imzaların kullanımı, dijital belgeleri ileten şirketlerin ve bireylerin, geleneksel el yazısı belge imzalarının ortak özellikleri olan kağıt, mürekkep, yazdırma, tarama ve teslimat maliyetlerinden tasarruf etmelerine yardımcı olur.
  • İş akışı verimliliği. Dijital imzalar, elle yazılmış belge imzalarının neden olduğu tam gecikmeleri azaltarak veya ortadan kaldırarak daha iyi bir iş akışı sağlar. Ayrıca, belgeleri yönetmek ve izlemek için daha az zaman ve çabaya yardımcı olur. Böylece süreci veya iş akışını hızlandırır.
  • Geliştirilmiş kullanıcı deneyimi. Müşterilere, fiziksel olarak bulunmalarına gerek kalmadan hayati belgeleri imzalama kolaylığı sağlanmaktadır. Bulundukları herhangi bir yerde, bir işlemi tamamlamak veya bir sorguyu düzeltmek için imzalarını gerektiren belgeleri rahatlıkla imzalayabilirler. Bu, müşteriyi nakliye maliyetinden ve zamanından tasarruf etmenin yanı sıra satıcı için insan trafiğini de azaltır. Bu, özellikle uzak bölgelerde veya küçük kasabalarda ideal olan kişiselleştirilmiş ve iyileştirilmiş hizmetler sağlar. Müşteri, şirketle herhangi bir yerde ilişki kurma özgürlüğüne sahiptir – kolaylık, hız ve kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor.
  • Güvenlik. Verilerin özgünlüğü ve güvenliği, imzalar konusunda çok önemlidir. Dijital imzaların kullanılması, imzaların gerçek, yasal ve doğrulanmasını sağladığından, belgede çoğaltma veya değişiklik riskleri azalır. Dijital belgelerde oturum açan kişilere, kimliklerini doğrulayabilen ve imzaları için onay oluşturabilen parolalar, PIN'ler ve kodlar sağlanır. İmzanın tarihi ve saati, belgenin izlenmesini mümkün kılan ve belgede değişiklik riskini azaltan zaman damgası ile bilinir ve kullanılabilir hale getirilir. Dijital imzaların güvenlik özellikleri, belgelerde izinsiz değişiklik yapılmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Yasal destek. Dijital imzalar, geleneksel el yazısı imza belgeleriyle aynı işlevi görebilen imzaların gerçekliğini ve doğrulanmasını sağladığı için mahkemede işlemlerin kanıtını sağlamak için kullanılabilir. Belgelerin izlenmesi ve saklanması, denetimi ve uyumluluğu iyileştiren ve basitleştiren zaman damgası ile de kolaylaştırılmıştır.

Dijital İmza ve Elektronik İmza

Dijital imza ve elektronik imzanın tek ve aynı şey olduğu ve birbirinin yerine kullanılabileceği konusunda yaygın bir yanlış anlama vardır. Ancak durum böyle değil. Dijital imzalar bir elektronik imza biçimi olsa da, tüm elektronik imzalar aslında dijital imza değildir. Elektronik imzalar, bir şeyi imzalama niyetini gösteren herhangi bir sembol, ses veya işlemdir. El yazısı imza veya kaşe tarama şeklinde olabilir. Hatta bir belgenin imza satırına yazılmış bir isim bile olabilir.

Dijital İmza Oluşturma

Dijital imza, belgelerin dijital olarak imzalanması sürecine kolaylık ve güvenlik sağlar. Belgeleri dijital olarak iletmek ve imzalamak için yollar sağlarlar ve meşru dijital sertifikalar sağlamak için ilgili Sertifika yetkilileriyle birlikte çalışırlar. Gerekli bilgiler, kullanılan Sertifika Yetkilisine bağlıdır. Ayrıca, belgelerin dijital olarak imzalanmak üzere gönderildiği kişiye ve imzalanma şekline ilişkin bazı yerleşik kurallar ve düzenlemeler olabilir. Belgeler e-posta yoluyla imzalanmak üzere alındığında, çevrimiçi bir form doldurarak belgeyi imzalamaya devam etmeden önce Sertifika Yetkilisinin gereksinimleriyle ilgili olarak kimlik doğrulaması yapılmalıdır.

Son Söz

Özetlemek gerekirse, sağladıkları kolaylık, basitlik ve güvenlik nedeniyle dijital imzalar geleneksel el yazısı belge imzalarına çok daha iyi bir alternatiftir.

Dijital imzaların ne kadar güvenli olduğuna dair şüpheler var. Bu korkular ne kadar makul olursa olsun, hoş karşılanmaları gerekmez çünkü dijital imzalar, çoğaltmayı zorlaştıran oldukça yüksek bir güvenlik düzeyi sağlayan ortak anahtar altyapısını kullanır.

Share