Uygulama Programı Arayüzü (API) Nedir?

Kısacası API, iki veya daha fazla yazılım parçası arasındaki bağlantıdır. Farklı uygulamaların birbirleriyle konuşmasına ve veri paylaşmasına izin verir. Bu kılavuzda, API'lerin temellerini ve işletmenize nasıl fayda sağlayabileceklerini tartışacağız.

Facebook'un herhangi bir anda hangi arkadaşlarınızın çevrimiçi olduğunu nasıl bildiğini hiç merak ettiniz mi? Veya Google Haritalar size en yakın kafeye nasıl yol tarifi verebilir? Bu hizmetlerin her ikisi de Uygulama Programı Arayüzü (API) adı verilen bir şey kullanır. Bir Uygulama Programı Arayüzü, bilgisayarlar arasında veya bilgisayar programları arasında bir bağlantıdır. Diğer yazılım parçalarına hizmet sunan bir tür yazılım arayüzüdür. Bu tür bir bağlantının veya arayüzün nasıl oluşturulacağını veya kullanılacağını açıklayan bir belge veya standarda API spesifikasyonu denir.

API Tanımı

Uygulama Programlama Arayüzü (API), yazılım uygulamaları oluşturmak için bir dizi rutin, protokol ve araçtır. Temel olarak, bir API, yazılım bileşenlerinin nasıl etkileşime girmesi gerektiğini belirtir. Ayrıca API'ler, grafik kullanıcı arabirimi (GUI) bileşenlerini programlarken kullanılır. İyi bir API, tüm yapı taşlarını sağlayarak bir program geliştirmeyi kolaylaştırır. Bir programcı daha sonra blokları bir araya getirir.

Çeşitli amaçlar için birçok farklı API türü vardır. Bazı API'ler, geliştiricilerin belirli sistem işlevlerine erişmesine izin verirken, diğerleri belirli uygulama özelliklerine erişime izin verir. Örneğin, Windows API, geliştiricilerin Windows tabanlı uygulamalar oluşturmasına olanak tanır ve Facebook API, geliştiricilerin sosyal medya ağının verilerine erişmesine olanak tanır.

Uygulamalar, web siteleri ve işletim sistemleri için bir API oluşturulabilir. Üçü de aynı API'yi kullanabilir ancak farklı şekilde çalışabilir. Örneğin, Amazon API, geliştiricilerin Amazon'un ürün verilerine erişmesine izin verir, ancak Twitter API, geliştiricilerin Twitter'ın tweet'lerine erişmesine izin vermez. Bunun nedeni, API'lerin belirli verilere veya işlevlere erişime izin verecek ve tüm verilere veya işlevlere erişime izin vermeyecek şekilde tasarlanmasıdır.

API, rutinler, veri yapıları, nesne sınıfları ve değişkenler. Bir programcı, bir API'ye erişerek, önceden yazılmış kodu yeniden kullanarak zamandan tasarruf edebilir. Ayrıca bir API, programcıların başka bir uygulamada zaten mevcut olan kodu yazmaktan kaçınmasına yardımcı olabilir.

Bir API, herhangi bir programlama dilinde yazılabilir. Ancak çoğu API, C++ veya Java ile yazılmıştır.

Bir programcı bir uygulama yazdığında, zaten yazılmış ve kendisine sunulan bir API'yi kullanabilir. Programcı daha sonra uygulama içindeki belirli işlevlere veya verilere erişmek için API'yi kullanabilir. Örneğin, bir programcı bir kelime işlemci uygulaması yazıyorsa, uygulamanın yazım denetleyicisine erişmek için bir API kullanabilir.

API'ler ayrıca web tabanlı hizmetlere erişmek için kullanılır. Örneğin, Google Haritalar API'si, geliştiricilerin Google Haritalar hizmetine erişmesine olanak tanır. Bir programcı, API'yi kullanarak kendi web sitesine veya uygulamasına Google Haritalar işlevselliği ekleyebilir.

Genel olarak, bir API, tek bir yazılım parçasının nasıl etkileşime girebileceğini tanımlayan bir dizi kural ve spesifikasyondur. bir diğer. Bir API'de tanımlanan kural ve spesifikasyonları takip ederek, iki yazılım parçası birbiriyle iletişim kurabilir ve veri alışverişinde bulunabilir.

API'lerin Kökeni

“Uygulama Programı Arayüzü” (API) nispeten yenidir, 2000'li yılların başında ortaya çıkmıştır. Ancak, bir API kavramı çok daha uzun süredir var. Aslında, ilk API'lerin 50 yıldan uzun bir süre önce uzaktan prosedür çağrılarının (RPC) ortaya çıkmasıyla oluşturulduğu iddia edilebilir. RPC, programların uzak sistemlerde yerel prosedürlermiş gibi prosedür çağrıları yapmasına izin verdi. Bu bir API gibi görünmese de, aslında bugün API'lerin üzerine inşa edildiği temeldir.

RPC'yi, CORBA, COM ve Java RMI dahil olmak üzere API'lerin geliştirilmesini daha da şekillendirmeye yardımcı olan bir dizi başka teknoloji izledi. Ancak, API'lerin gerçekten yükselmeye başladığı 1990'larda World Wide Web'in yükselişine kadar değildi.

Web patlaması sırasında ortaya çıkan ilk büyük API, XML-RPC protokolüydü. XML-RPC, geliştiricilerin, kodlama formatı olarak XML kullanarak HTTP üzerinden uzaktan prosedür çağrıları yapmasına izin verdi. Bu, farklı sistemlerin özel protokolleri kullanmak zorunda kalmadan birbirleriyle iletişim kurmasını mümkün kıldı.

XML-RPC'yi, SOAP ve REST dahil olmak üzere bir dizi başka web tabanlı API izledi. Bu API'ler, basit HTTP istekleri kullanarak uzak verilere ve hizmetlere erişmeyi mümkün kılarak API'lerin popülerliğini daha da artırdı. Bugün, hava durumu verilerinden sosyal medyaya kadar her şeyi kapsayan binlerce farklı API mevcuttur.

API'ler Nasıl Çalışır?

Uygulama Programı Arayüzü (API), yazılım uygulamaları oluşturmak için bir dizi rutin, protokol ve araçtır. Yapılabilecek arama veya isteklerin türlerini, bunların nasıl yapılacağını, kullanılması gereken veri formatlarını, izlenecek kuralları vb. tanımlar. Ayrıca, kullanıcıların mevcut bir işleve kendi işlevlerini ekleyebilmeleri için genişletme mekanizmaları da sağlayabilir. uygulama.

Bir API belirtimi birçok biçimde olabilir, ancak genellikle rutinler, veri yapıları, nesne sınıfları, değişkenler veya uzak çağrılar için belirtimler içerir. POSIX, Microsoft Windows API, C++ Standart Şablon Kitaplığı ve Java API'leri, farklı API biçimlerine örnektir.

API özellikleri iki bölüme ayrılır: uygulama programlama arabirimi (API) ve uygulama. API, uygulamaya bağlı işlevler kitaplığı veya uygulama tarafından çağrılabilecek sistem çağrıları olarak uygulanan uygulamanın çağrı kurallarını tanımlar. Uygulama, bu işlevler ve veri yapıları için gerçek kodu sağlar.

API ve uygulama arasındaki ayrım her zaman net değildir ve zevk meselesi olabilir. Bazı durumlarda, bir uygulama yalnızca API'nin gerektirdiği minimum düzeyi sağlarken diğerlerinde çok daha fazlasını sağlayabilir.

API'ler herhangi bir programlama dilinde yazılabilir, ancak en yaygın olarak Java veya PHP. Genellikle, geliştiricilerin uygulama oluşturmak için ihtiyaç duyduğu belgeleri ve diğer kaynakları da içeren bir yazılım geliştirme kitinin (SDK) parçası olarak yayınlanırlar.

API'ler genellikle iletişim için Temsili Durum Aktarımı (REST) ​​veya Basit Nesne Erişim Protokolü (SOAP) protokolü kullanır. REST, verilere erişmek ve bunları işlemek için HTTP isteklerini kullanan daha hafif bir protokolken, SOAP, mesajlaşma biçimi için XML kullanan daha ağır bir protokoldür.

Her iki protokol de web tabanlı API'ler için popüler seçeneklerdir, ancak Basitliği nedeniyle genellikle REST tercih edilir.

API Türleri

Dört ana API türü vardır:

  1. API'leri açın. Genel API'ler olarak da bilinen bunlar, geliştiriciler ve diğer kullanıcılar tarafından herhangi bir kısıtlama olmaksızın herkese açıktır. Ücretsiz veya ücretli olabilirler ve uygulama programlama lisansı olmadan kullanılabilirler.
  2. İş Ortağı API'leri. Bunlar, bir şirketin iş ortaklarına sunduğu API'lerdir. Kullanıcıların bu API'lere erişmek için genellikle bir API anahtarı veya bir tür kimlik doğrulaması için kaydolmaları gerekir ve genellikle & API'yi kullanmadan önce kabul edilmesi gereken koşullar.
  3. Dahili API'ler. Özel API'ler olarak da bilinen bu API'lere yalnızca bir şirket veya kuruluş içindeki dahili sistemler erişebilir. Genellikle halka açık değildirler ve kullanmak için bir uygulama programlama lisansı gerektirirler.
  4. Bileşik API'ler. Bunlar, tek bir API oluşturmak üzere birleştirilen birden çok API'dir. Bu API türü, genellikle yeni bir API oluşturmak için mevcut bir API kümesinin birleştirilmesiyle oluşturulur. Örneğin, Google Haritalar API'sı, harita verilerini bir hava durumu API'sinden alınan verilerle birleştiren yeni bir API oluşturmak için kullanılabilir.

API Tasarımı

Çoğu API, programcı tarafından erişilebilen bir dizi işlev ve değişkenden oluşur. Google Haritalar API'si gibi bazı durumlarda, bir geliştiriciye önceden oluşturulmuş işlevlere erişim izni verilebilir. Bu işlevler, Google Harita özelliklerini kendi web uygulamalarına kolayca eklemek için kullanılabilir.

API'ler programcılar tarafından kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve bu nedenle genellikle teknik bir dil kullanılarak belgelenirler. Ancak bazı API'ler, bir programda API özelliklerinin nasıl kullanılacağını açıklayan son kullanıcılar için belgeler de içerir. İyi bir API, tüm yapı taşlarını sağlayarak bir program geliştirmeyi kolaylaştırır. Daha sonra bir programcı blokları bir araya getirir.

API örnekleri

API örnekleri, programlar tarafından kullanılan kitaplık rutinlerini, bazı işletim sistemleri tarafından sağlanan hizmetleri ve veritabanı yönetim sistemlerini içerir. Bir Uygulama Programı Arayüzü, web tabanlı bir sistem, işletim sistemi, veritabanı sistemi, bilgisayar donanımı veya yazılım kitaplığı için olabilir.

API örnekleri arasında Twitter Botları, XYZ Kullanarak Oturum Açma, Weather Snippers, PayPal ile Ödeme, Google Haritalar ve daha fazlası yer alır. Örneğin, Weather Snippers, birçok akıllı telefon kullanıcısının her gün kullandığı yaygın bir Google özelliğidir. Bu, Google'ın web'deki diğer yazılımlarla nasıl koordine olduğuna bir örnektir.

API'ler Neden Önemlidir?

API'ler, şirketlerin dahili sistemlerini kontrollü bir şekilde harici geliştiricilere açmalarına izin verdiği için önemlidir. Geliştiriciler mevcut entegrasyonların üzerine yeni entegrasyonlar ve araçlar oluşturdukça bu, yeni inovasyonlara ve verimliliğin artmasına neden olabilir.

Geçmişte API'ler genellikle belirli diller veya platformlar için tasarlanırdı. Ancak bugün, “dilden bağımsız” ve herhangi bir programlama dili ile kullanılabilir. Bu, geliştiricilerin tercih ettikleri dil veya platformdan bağımsız olarak API'yi kullanmasını kolaylaştırır.

API Kullanmanın Faydaları Nelerdir?

Bir API kullanmanın birçok faydası vardır, dahil:

  • Verimliliği arttırmak. Bir API, geliştiricilerin yeniden oluşturmak yerine mevcut işlevlere erişmesine izin vererek zamandan ve emekten tasarruf edebilir.
  • Maliyetleri düşürür. API, maliyetli entegrasyon projelerine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırarak maliyetleri düşürmeye yardımcı olabilir.
  • İyileştirilmiş kullanıcı deneyimi. API, uygulamalarla etkileşim için tutarlı ve kullanımı kolay bir arayüz sağlayarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  • Artan yenilik. Bir Uygulama Programı Arayüzü, geliştiricilerin mevcut entegrasyonların üzerine yeni entegrasyonlar ve araçlar oluşturmasını sağlayarak daha fazla inovasyona olanak sağlayabilir.

API Kullanmanın Zorlukları Nelerdir?

Bir API kullanırken göz önünde bulundurulması gereken bazı zorluklar vardır:

  • Güvenlik. Bir API, hassas verilere ve sistemlere doğrudan erişim sağlayabilir, bu nedenle bir API tasarlarken ve uygularken güvenlik risklerini göz önünde bulundurmak önemlidir.
  • Uyumluluk. Bir API, birlikte kullanılacağı çeşitli uygulamalar ve sistemlerle uyumlu olacak şekilde tasarlanmalıdır.
  • Bakım. En son değişikliklerle güncel kalması için bir API'nin iyi belgelenmesi ve bakımının yapılması gerekir.

Sonuç

Bir Uygulama Programı Arayüzü (API) ), yazılımın diğer yazılımlarla etkileşime girmesine izin veren bir dizi programlama talimatıdır. İki uygulama arasında aracı görevi görür ve birbirleriyle iletişim kurmalarına yardımcı olur. Bu iletişim, belirli eylemleri gerçekleştirmek için veri talepleri veya komutlar gibi birçok biçimde olabilir.

Share