Web 3.0 Nedir?

İnternet her zaman nesilden nesile yeni sürümlerde ortaya çıktı ve dünyaya sunacakları konusunda her zaman birçok endişe ve beklentiyle geldi. İşte Web 3.0 ile ilgili uzun süredir devam eden görevlerinizi yerine getirmenize yardımcı olacak bir kılavuz.

Şüphesiz, her yeni teknolojinin herhangi bir aşamada başlatılması, her zaman birçok endişeyi ve ardından insanlar için ne sakladığına dair beklentileri beraberinde getirmiştir, bu İnternet için de geçerlidir. İnternet çağı, bir nesilden diğerine ortaya çıktı ve bu, birçok kişinin önceki dönemin yükseltilmiş standartlarının keyfini çıkarmaya istekli olduğu ve aynı zamanda dezavantajların neler olabileceğini merak ettiği için halkta beklenti ve coşkuyu tetikledi. En son nesil Web 3.0'dır. Bu web çağı, Web 1.0'ın merkezi olmayan, topluluk tarafından yönetilen özelliklerini Web 2.0'ın gelişmiş, modern özellikleriyle bir araya getiriyor.

Bu nedenle, web3.0'ın potansiyelini ve beraberinde gelen zorlukları anlamak önemlidir. ve çözdüğü sorunların tümü bu kılavuzda incelenmektedir.

Web 3.0 Tanımı

Web3.0, blok zincir teknolojisi üzerine kurulu Web 2.0'ın gelişmiş bir sürümüdür. ve ademi merkeziyetçilik, açıklık ve optimum kullanıcı memnuniyeti gibi temel kavramlar.

Temel olarak, Web 3.0, kullanıcıların ve makinelerin verilerle etkileşime girmesini sağlayacak, daha akıllı ve her yerde bulunan araç setlerini içeren web siteleri ve uygulamalar için üçüncü nesil İnternet hizmetleridir.

Merkezi olmayan, Web 1.0'ın topluluk tarafından yönetilen özellikleri ile Web 2.0'ın geliştirilmiş, modern özellikleri. Daha akıllı, bağlantılı ve açık web siteleri oluşturmayı amaçlar.

Web 1.0, Web 2.0, Web 3.0: Gelişim Tarihi

İnternet, başlangıcından bu yana, 1990'larda ve 2000'lerin başında Web 1.0 ile başlayan orijinal web'den doğmuştur. Web 1.0'ı başaran bir sonraki web yinelemesi, yazının yazıldığı sırada web'in mevcut sürümü olarak tanınan Web 2.0 idi. Bu web çağı, Web 1.0'ın sosyal sorunlarını düzelterek etkileşim, sosyal bağlantı ve kullanıcı tarafından oluşturulan içeriğin yolunu açtı.

İlk neslinden itibaren yineleme eğilimini takip eden Web 1.0, insanların web sitelerini okuduğu ancak nadiren onlarla etkileşim kurma fırsatına sahip olduğu statik bir bilgi sağlayıcısıdır. Bu çağın ardından, Web 1.0'ın sorunlarını çözen ve kullanıcılar arasında işbirliğini sağlayan etkileşimli ve sosyal bir web olan Web 2.0 geldi. Bu, ortaya çıkan Web 3.0'ın web sitelerinin yapılış şeklini ve insanların onlarla etkileşim kurma şeklini değiştireceğini tahmin ediyor.

Daha doğrusu, Web 1.0, salt okunur web olarak da adlandırılan dünya çapındaki web'in ilk nesli olarak tanımlanabilir. Web 1.0, bilgi parçasını web sitelerinde sergilemeyi mümkün kılar. Temel olarak işletmelerin bilgilerini yayınlamaları için bir bilgi yeri işlevi görür ve yalnızca kullanıcıların bilgi aramasına ve okumasına izin verir. Web tarafından benimsenen teknik araçlar arasında IP, HTTP, URI ve HTML bulunur.

Bu arada, Web 2.0, adından da anlaşılacağı gibi, 21. yüzyıl internetini tanımlayan dünya çapındaki web'in ikinci neslidir. Kullanıcılar arasındaki etkileşimlere odaklandığı için Web 1.0'ın sorunlarını çözen etkileşimli ve sosyal bir webdir. Web 2.0, farklı uçlardan kullanıcıların birlikte etkileşime girmesini sağlamak için WhatsApp, Facebook ve benzerleri gibi uygulamaların kullanılmasını sağladı.

Son olarak, Web 3.0, daha önce de belirtildiği gibi, blok zincir teknolojisi üzerine kurulu web siteleri ve uygulamalar için üçüncü nesil internet hizmetleridir. İnternetin bu çağı henüz tam olarak uygulanmadı, ancak kullanıcıların ve makinelerin verilerle etkileşime girmesini sağlama eğiliminde olan ve aynı zamanda daha akıllı ve her yerde bulunan araç takımlarını içeren özel umut verici işlevlere sahiptir. Web3.0, ademi merkeziyetçilik, açıklık ve optimum kullanıcı memnuniyeti kavramlarını geliştirmeye kararlıdır.

Web 3.0 ve Metaverse

Web 3.0 ve metaverse, son yıllarda en çok konuşulanlar haline geldikleri için trend teknolojilerin en üst sıralarında yer alıyor. Web 3.0, merkezi olmayan, dağıtılmış ve küresel bir bilgi kontrolü sağlayan ve kullanıcıların ve makinelerin verilerle etkileşime girmesine izin veren bir ağa sahip olan İnternet'in bir sonraki yinelemesi olsa da, meta veri deposu, kullanıcıların etkileşimde bulunabileceği sürükleyici, 3 boyutlu bir sanal dünyadır. diğerleri gerçek zamanlı olarak.

“metaverse” “meta” ve “evren” Temel olarak birbirine bağlı bir dizi sanal gerçeklik dünyasını temsil eder. Meta veri deposu ve Web 3.0, optimum kullanıcı memnuniyeti sağlarken kelimenin tam anlamıyla ademi merkeziyetçilik kavramını öne sürdükleri için el ele çalışır.

Web 3.0 Avantajları

Web 3.0, Web 2.0'ın genişletilmiş bir değişimi olduğundan, Web 2.0 ile aynı pozitif potansiyeli ve Web 2.0'da bulunan belirli gecikmeleri keşfedip düzelttiği için daha fazlasını vaat ediyor. Dünyaya özel avantajlar sunar, bunlardan bazıları şunlardır:

  • işletmeler arasında değer elde etmek için adil ve eşit yetenek. Web 3.0'ın arkasındaki temel kavram, kullanıcılar arasında değer taşıyan işletmeler kurma konusunda eşit yeteneği paylaşır. Dolayısıyla, bu tür ayrıcalıkları yalnızca büyük şirketlerle sınırlayan Web 2.0'ın aksine, yeni başlayanlar ve küçük işletmeler hizmetlerini finans, sigorta ve bankacılık çözümlerini sunacak şekilde genişletebilecekler;
  • güçlü tüketici gizliliği garantisi. Moreso, Web 3.0 tarafından web/internete önerilen temel değişiklik, tüketici gizliliğini güçlü bir şekilde etkinleştirme potansiyeline sahiptir. Veri ihlali vakaları, birçok şirketin büyük miktarda veri kaybına yol açan hack ve manipülasyon sorunlarını bildirmesiyle yıllar içinde büyük ölçüde arttı. Web 2.0, interneti uygulamalar oluşturmak için merkezi bir platform olarak keşfederken, alana yalnızca veri koruması için çok az güvenlik sağladı. Bununla birlikte, Web 3.0, blok zinciri teknolojisinde interneti ve web'i keşfedecek ve bu nedenle tüketici verileri için daha güçlü koruma öngörüyor. Tüketici verileri blok zincirinde depolandığında, veriler merkezi olmayan hale gelir, dolayısıyla şirketler tarafından kullanılan veriler şeffaf hale gelir ve görünüşte ihlallere karşı korunur.

Diğer avantajlar şunları içerir:

  • hizmette kesinti yok;
  • birlikte çalışabilirlik;
  • güvenli ağ;
  • birlikte çalışabilirlik;
  • güvenli ağ;
  • birlikte çalışabilirlik;
  • güvenli ağ;
  • li>
  • pazarlamada verimliliği kolaylaştırır;
  • etkin arama sürecini ve web'de gezinmeyi teşvik eder;
  • etkili iletişimi mümkün kılar.

Web 3.0'ın Zorlukları

Web 3.0 henüz tam olarak uygulanmadığından, onunla birlikte gelen zorlukları tanımlamak oldukça zordur. Ancak, burada web çağını etkilemeye hazır birkaç zorluk var.

Öncelikle, çok büyük miktarda veriyle uğraşmayı gerektiriyor. İkinci olarak, internet çok sayıda belirsiz değerle uğraştığı için belirsizlik sorunları vardır. Ayrıca, daha az gelişmiş cihazları desteklemeyebilir.

Web 3.0 Uygulamalarına Örnekler

Web 3.0 standartları üzerine kurulan uygulamalardan bazıları arasında DeFi uygulamaları, NFT'ler, Merkezi Olmayan Otonom Kuruluşlar ( DAO'lar).

Web 3.0'da oluşturulan diğer uygulamalar şunları içerir:

  • Sapien
  • Steemit
  • onG.Social
  • PROPS Projesi
  • e-Sohbet
  • EOSFinex

<

Web 3.0'ın Geleceği

İnsanların büyük çoğunluğunu endişelendiren Web 2.0'ın keskin başlangıcına rağmen, teknolojinin birçok yaşamın ve yaşamın çok önemli bir parçası haline gelmesiyle uzun vadede büyük ölçüde benimsendi. işletmeler, neredeyse tüm işletmeler buna bağlı.

Ancak bu, Web 3.0 fikrine şimdiden çıldırmış görünen kişiler ve şirketler tarafından büyük ölçüde benimsenmeye başlayan Web 3.0, internetin üçüncü nesli için umut verici bir gelecek olduğunu gösteriyor.

Web'in başarısı 2.0, görünüşe göre Web 3.0 için ilerleme kaydediyor, bu nedenle Web 3.0, önceki nesillerin ayrıcalıklı özelliklerini daha ayrıcalıklı ve yenilikçi özelliklerle birleştirdiğinden, halk tarafından benimsenmeye değer daha iyi bir ilerleme öneriyor.

Web 3.0, kullanıcılara daha adil bir yaşam vaat ediyor. bireyler için egemenlik sağlayarak internet. Gerçek egemenlik, birinin zaman ve bilgisinden kimin yararlandığını kontrol edebilmeyi ve sahip olmayı ifade eder.

Son Söz

Web 3.0 henüz tam olarak uygulanmamış olsa da, birçok coşkuyu tetikledi. halktan ve belirli şirketler zaten bunun üzerinde yenilikler yapıyor.

Web 3.0, işletmeler ve bireyler için daha fazla verimliliği kolaylaştırabilecek daha gelişmiş ve yükseltilmiş altyapıları sunma potansiyelini yansıtıyor.

Share