Finansal Piyasa Türleri
Farklı türde finansal piyasalar vardır ve her biri belirli bir işleve hizmet etmek için vardır. Ayrıca yatırımcıların zihnindeki güveni güçlendirmek için birbirlerine bağımlıdırlar. Bunlar şunları içerir:
Borsa, başarılı şirketlerin genişleme amacıyla büyük miktarlarda para toplamak için başvurduğu bir dizi borsadır. Hisse senetleri, broker-dealer adı verilen bir aracı aracılığıyla yatırımcılara satılan bir kamu kuruluşunun sahiplik paylarını ifade eder. Yatırımcılar, şirketin kazançlarında bir artış olduğunda kar elde edebilirler. Bu da ABD ekonomisinin ayakta kalmasını sağlıyor. Hisse senedi satın almak kolay olsa da, hangi hisse senedini ve hangi şirketten alacağınızı bilmek çok fazla bilgi gerektirir. Yatırım fonları gibi bir seçenek var. Size aynı anda çok sayıda hisse senedi satın alma özgürlüğü sağlarlar. Bu, bireysel hisse senetlerine kıyasla yatırım yapmayı daha kolay bir araç haline getirir.
Tahvil piyasası, çok büyük krediler gerektiren kuruluşlar içindir. Hisse senedi fiyatlarındaki artış, tahvil fiyatlarında düşüşe neden olur. Mevcut tahvillere örnek olarak hazine tahvilleri, belediye tahvilleri ve şirket tahvilleri dahildir. Tahvillerle, ABD ekonomisinin sorunsuz çalışmasına katkıda bulunan bir likidite güvencesi de vardır. Hazine bonosu ve hazine bonosu getirisi, bir hazine bonosu değerindeki bir düşüşün, tazminat olması için hazine bonosu getirilerinde artışa yol açacağı şekilde işlev görür. Hazine bonosu getirilerindeki artış, ipotek faiz oranlarında da artışa yol açacaktır. Hazine değerinde bir düşüş olduğunda ABD Doları'nın değeri de düşer. Bu, ithalat fiyatında bir artışa yol açar ve enflasyona da yol açabilir.
Emtia piyasası, şirketlerin doğal kaynakları satın alırken veya satarken gelecekteki risklerini dengeleyebilecekleri bir yerdir. Altın, mısır ve petrol gibi emtia fiyatlarının dalgalı doğası nedeniyle şirketler, tanınabilir bir fiyatı kilitleyebilirler. Borsaların halka açık olması nedeniyle birçok yatırımcı kâr amaçlı işlem yapma fırsatına sahiptir.
Türev ürünler, değerleri dayanak varlıklara bağlı olan karmaşık finansal ürünlerdir. Hedge fonları ve sofistike yatırımcılar, potansiyel kazançlarını artırmak için türevleri kullanır. Hedge fonlar, üst düzey yatırımcılar için daha yüksek getiri varsayımları nedeniyle 2007'de geniş çapta popüler hale geldi. Birçoğu, hedge fonlarının vadeli işlemlere yoğun bir şekilde yatırım yaptığı için hisse senedi piyasasının ve ABD ekonomisinin oynaklığını da azalttığı görüşünde. 2008 küresel mali krizi, yüksek faizli ipotek ve diğer türev ürünlere yönelik riskten korunma fonu yatırımlarından kaynaklandı.
Forex ticareti, para birimlerinin alım satımını kolaylaştıran merkezi olmayan bir küresel pazardır. Nisan 2019'da günlük yaklaşık 6,6 trilyon dolar işlem gördü ve yaklaşık yüzde 88'i ABD Dolarını içeriyordu. Yurtdışında iş yapmanın volatilitesini azaltmak için ticaretin neredeyse dörtte biri müşterileri adına bankalar tarafından gerçekleştiriliyor. Riskten korunma fonları yüzde 11'lik bir paya sahip ve bazıları spekülatif. Döviz piyasaları, döviz kurlarını ve ayrıca doların ve diğer para birimlerinin değerini etkiler.
Finansal Piyasaların İşlevleri
Bir ekonominin başarısında ve gücünde finansal piyasaların oynadığı rol ölçülemez.
Birincisi, finansal piyasalar tasarrufları verimli bir şekilde kullanır. Bankalar gibi finansal piyasalar, öğrenci kredileri, işletme kredileri, konut kredileri vb. kredilere ihtiyaç duyan bireyler ve şirketler için tasarruf hesabı açar.
İkincisi, finansal piyasalar menkul kıymetlerin fiyatını belirler. Fiyatları arz ve talep kanunundan etkilenen mal ve hizmetlerin aksine finansal piyasalar, menkul kıymetlerin fiyatlarını belirler ve böylece yatırımcıların menkul kıymetlerinden kar elde etmelerine yardımcı olur.
Üçüncü olarak, finansal piyasalar finansal varlıkları tasfiye eder. Alıcılar ve satıcılar, menkul kıymetlerini satmak veya istedikleri gibi yatırım yapmak için finansal piyasalardan yararlanabilmektedir. Bu, alıcı ve satıcılara istedikleri zaman menkul kıymet ticareti yapma özgürlüğü verir.
Son olarak, finansal piyasalar işlem maliyetlerini düşürür. Finansal piyasalar ile katılımcılar, menkul kıymetler hakkında belirli bilgileri ücretsiz olarak elde edebilirler.
Finansal Piyasaların Artıları ve Eksileri
Finansal piyasaların faydaları aşağıdakileri içerir:
- Kurumların kısa ve uzun vadede para biriktirebilecekleri bir platform sağlanması.
- Finans piyasaları ile şirketler kredi almaya kıyasla daha düşük değerde sermaye artırabilmektedir. Bankalardan ve daha iyi faiz oranlarıyla. Finansal piyasalar, bankaların yapmadığı bir şey olarak, çok sayıda kredi de verebilir.
- Şirketlere, yetkili sermayesini tüketene kadar zaman zaman piyasadan sermaye çıkarabilmeleri için finansal piyasalarda esneklik sağlanır.
- Finansal piyasalardaki aracılar, firmalara ve yatırımcılara finansal stratejik uygulamalar sağlar. Aracılar ayrıca, başka türlü kullanılamayacak rehberlik, veri ve nitelikli hizmetler de sağlar.
- Uluslararası, para birimleri arası borç verme ve borç alma için bir platform sağlar.
Ancak, dikkate alınması gereken birkaç eksi var. İlk olarak, tüm sistemi zaman alıcı ve zahmetli hale getirebilecek düzenleyici kurumların yardımıyla çok fazla formalite vardır. Daha sonra finansal piyasalarda yatırımcılar, veri olmaması veya farkındalık eksikliği nedeniyle paralarını kaybedebilirler. Ayrıca, bazen katı politikalar ve düzenlemeler nedeniyle şirketler finansal piyasalara girmeyi göze alamazlar. Şirketlerin tümü, sürekli izleme ve uygunluk denetimi prosedürü gerektiren kaynakları oluşturamazlar.
Sonuç
Finansal piyasalar, piyasaların normal olmayan fiyatlar belirlemesini sağlamak için büyük ölçüde bilgi şeffaflığına güvenir. sadece verimli ama aynı zamanda uygun. Menkul kıymetlerin piyasa fiyatları, vergiler gibi makroekonomik güçler nedeniyle temel değer veya değerlerinin göstergesi olmayabilir. New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) gibi bazı finansal piyasalar, günlük olarak trilyonlarca dolar değerinde menkul kıymet ticareti yapmaktadır.