Spotify İş Modeli: Şirket Parasını Nasıl Kazanıyor?

Spotify iş modelinin ana hatları – şirkete genel bakış, iş segmentleri, finansal performans, en son gelişmeler ve daha fazlası.

Spotify Technology S.A., şu anda NYSE pazarında işlem gören bir çevrimiçi müzik yayın platformudur. Fikir, 2006 yılında Daniel Ek ve Martin Lorentzon'dan, kullanıcılara İsveç'te bir ücret karşılığında müzik akışına erişim sağlamak için geldi. Spotify, tüketicilere hizmet veren ortalama 3500 çalışanı ve yıllık 208 milyon doları aşan net geliriyle bugün en çok talep edilen ve kullanılan platformlardan biri haline geldi.

Spotify Tech S.A., kullanıcılara çeşitli plak şirketlerinden ve medya kuruluşlarından müzik ve podcast'lere erişim sağlar ve tüketicilerin çevrimiçiyken akış yapmasına izin verilen ancak müzik gibi ekstra avantajlar elde etmek için ödeme yapması gereken bir hizmet işletir. ücretsiz reklamlar ve doğrudan cihazlarına müzik yükleme.

Bir medya akış platformu olarak Spotify, ücretli abonelere gelişmiş özellikler sunulurken temel hizmetlerin ücretsiz olduğu anlamına gelen freemium temel modelini benimser. Bu, premium hizmet olarak bilinir.

Organizasyon 2006 yılında kurulmuş olmasına rağmen, platform 2008 yılına kadar faaliyete geçmedi. Kullanıcılar Spotify mobil uygulamasını indirerek 50 milyonun üzerinde şarkıya erişim sağlayabiliyor. Kullanıcı dostu olan Spotify uygulaması, müziklerini albümlere, türlere ve sanatçı adlarına göre sınıflandırıyor ve kullanıcıların kendi çalma listelerini oluşturmalarına olanak tanıyor.

Ayrıca bugün tüm amiral gemisi cihazlarda indirilebilir, bu da onu Avrupa, Amerika, Asya gibi çeşitli kıtalarda ve 280 milyonun üzerinde aylık aktif abonesiyle Afrika'nın bazı bölgelerinde çok erişilebilir hale getirir. ve aylık ödeme yapan 130 milyon kullanıcı.

Spotify'ın çevrimiçi akış hizmeti, plak şirketlerine akış sayısı başına sabit bir orana göre telif ücreti ödeme zorunluluğu nedeniyle gelirinin büyük bir yüzdesini öder ve plak şirketleri sırayla sanatçılara önceden imzalanmış sözleşmelerine göre ödeme yapar.

Spotify Technology S.A., sanatçılara kendileriyle ödeme planları üzerinde yeniden pazarlık yapma imkanı verdi ve onlara yeni albümleri yalnızca ücretli abonelerin yalnızca şu durumlarda erişilebilir hale getirme özgürlüğü verdi. plak şirketleri ve sahipleri tarafından onları iyi bir şekilde tazmin etmedikleri için büyük ölçüde eleştirildiler. Bu aynı zamanda Spotify S.A.'nın 2017'nin aynı yılında halka açılmak istediği için karlarını artırmak için yaptığı bir teklifti.

Satın Alma ve Ortaklıklar

Yıllar boyunca, Spotify'ın diğer şirketlerle ortaklıklar kurmanın yanı sıra startup satın alma konusunda yapması gereken çok şey oldu.

Satın Almalar

Mart 2014'te şirket, müzik zekası platformunun sahipliğini devraldı Yankı Yuvası Kurullar arasında bir anlaşmaya varıldıktan sonra. Ertesi yıl, Spotify, gelişmiş veri analitiği yoluyla veri hizmetlerini iyileştirmek için veri analizi eğilimli firması Seed Scientific 'ü satın aldı.

Nisan 2016'da şirket, sanatçıların çevrimiçi varlıklarını tanıtarak kitlelerini yönetmelerine yardımcı olan bir girişim olan Crowd Album'ü satın aldığını duyurdu.

< p>Spotify, 2017'de medya odaklı beş firma daha satın almaya devam etti, bunlar arasında Sonalytic, Mighty TV, Mediachain, Niland ve SoundTrap yer alıyor. Bir müzik lisanslama hizmeti platformu olan Loudr, şirket daha geniş bir kitleye ulaştığı ve dünya genelinde daha fazla müşteriye ulaşmaya çalıştığı için Nisan 2018'de Spotify'ın satın alma listesine eklendi.

Şirket, Şubat ve Mart 2019 arasında Gimlet Media, Anchor FM Inc. ve Parcast'te üç podcast ağı satın aldığı için Spotify için bir daha asla geri dönmeyecek gibi görünüyordu. Aynı yılın sonuna doğru Spotify, SoundBetter'ı satın aldığını duyurdu. sanatçıların şarkılarının ve projelerinin prodüksiyonu, dağıtımı ve lisanslanması konusunda işbirliği yapabilecekleri bir platform.

Mayıs 2020'de Spotify, The Joe Rogan Experience yaklaşık 100 milyon dolarlık bir anlaşmada.

Ortaklıklar

Sony, Ocak 2015'te PlayStation müziğini piyasaya sunduğunda, şirket ayrıca Spotify'ın özel ortağı olduğunu ve Sony Xperia akıllı cihazı PlayStation 3'te önceden yüklenmiş Spotify akış hizmeti olduğunu açıkladı. , ve 4 oyun konsolu. Diğer önemli iş ortakları arasında Microsoft, Discord, ESPN, Netflix, Tencent ve Hulu yer alıyor.

2010 ve 2016 yılları arasında Spotify altı kez para toplamayı başardı. İlki, şirketin Kurucular Fonu'ndan bir yatırım fonu aldığı Şubat 2010'da gerçekleşti. Bir yıl sonra Spotify, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki lansmanına ve genişlemesine yardımcı olmak için 100 milyon dolarlık bir fon aldı. Özellikle şirket, Ocak 2016'da dönüştürülebilir tahviller aracılığıyla 500 milyon dolarlık fon toplamayı başardı. 

2018-2019'da Spotify Finansal Performans (her yıl için 4. çeyrek sonuçları)

2018'in dördüncü çeyreğinde Spotify Technology S.A., yaklaşık %27 brüt kar marjı ile 399 milyon dolar brüt kar elde etti. 2019'un 4. çeyreğine kadar firma, bir önceki yılın dördüncü çeyreğine göre brüt kar marjında ​​%1 kayıp kaydetti, ancak neredeyse 475 milyon dolar saf kar açıkladı. Sırasıyla 2018 ve 2019 4. Çeyrek için işletme marjları sırasıyla %6,3 ve %4,1 idi; bu, Spotify Tech S.A.'nın 2018'in dördüncü çeyreğindeki 1,5 milyar ABD dolarından 350 milyon ABD dolarının üzerinde gelir elde etmesine rağmen 2019'da maliyetleri düşürdüğünü gösteriyor.

Kuruluş, ilgili çeyreklerdeki tüm hedeflerini aştı ve abone sayısında ve müzik ve podcast'lerin akış saatlerinde önemli bir artış yaşadı ve bu da onları önümüzdeki yıllarda katlanarak büyümek için çok iyi bir yere yerleştiriyor.

2020 Mali Ayrıntılar

COVID-19 küresel salgını tüm işletmelere zarar verdi ve Spotify, bunu iyi yapan birkaç şirketten biri. Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler tarafından uygulanan kilitlenme, çoğu bireyin içeride kalması ve elbette iki aydan fazla bir süre mobil cihazlarında akış için daha fazla zaman harcaması gerektiği anlamına geliyordu. Bu, Spotify S.A.'yı destekledi, çünkü şirket, dünyanın çeşitli yerlerinde uygulanan karantina nedeniyle abonelerin platformlarını kullanmak için daha fazla zamanları olduğu göz önüne alındığında, aylık toplam aktif kullanıcı sayısında yaklaşık 270 milyondan 285 milyon dinleyiciye bir artış yaşadı. .

Kuruluş, 2019'un dördüncü çeyreğine göre 7 milyon dolarlık bir gelir düşüşü kaydederken, yılın ilk çeyreğine ilişkin tüm ölçümler karşılandığından mali kayıtlar hala makul görünüyor. Spotify Technology S.A., önceki çeyreğe göre yaklaşık 472 milyon $ brüt kar ve brüt kar marjında ​​yaklaşık %1 düşüş kaydetti. Bazı müzik türlerine yönelik talepteki değişime rağmen, akış platformu, diğer bazı albümlerin satışlarını artırmasından ve premium abonelerde bir artış öngörmesinden oldukça etkilendi.

Spotify'ın Gelir Kaynakları

Spotify, öncelikle Premium Hizmeti ve Reklam Destekli Hizmeti aracılığıyla para kazanır. Reklam bölümü, 2019'da brüt olarak yaklaşık 1,8 milyar € yıllık gelir elde etti. marj %25'in üzerinde.

Premium Service

Spotify S.A., hem ücretsiz hem de premium ödeme yapan abonelerinin ücretsiz olarak müzik akışı yapmasına izin verir, ancak Premium abone olmanın en büyük avantajlarından biri, reklamlar olmadan çevrimdışı müzik dinleme ve indirme yeteneğidir. Premium hizmeti birçok paket sunuyor ve bu, 2019'daki toplam gelirinin yaklaşık %90'ını oluşturan 6 milyar Euro'nun üzerinde yıllık gelir sağladı.

Firma, hem gelirinde hem de brüt kârında her biri yaklaşık %30'luk üstel bir artış yaşadı ve yıl karı bir önceki yıla göre %25 azalırken, 2018'den bu yana yaklaşık %28'lik aynı brüt kar marjını korudu.

Reklam Destekli Hizmet

Spotify S.A., kullanıcılara ücretsiz müzik akışı yapma seçenekleri sunar, ancak akış alanlarında ses ve video reklamları sergileyerek bu segmentteki müşterilerinden para kazanır. Bu tür reklamlar, bu tür hizmetleri satın almakla ilgilenebilecek kullanıcılarına ürünleri pazarlamak için firma tarafından desteklenmektedir. Bu kullanıcılar çevrimiçi akışla sınırlıdır, ancak bu bölüm yine de neredeyse 700 milyon € gelir elde etmeyi başardı, bu da 2019 için yıllık gelirin kalan %10'unu oluşturuyor.

Spotify'ın Son Gelişmeleri

Birkaç Tech web sitesi, firmanın 2017 itibariyle halka açık bir şirket olmayı planladığını duyurdu, ancak firmanın defterlerini dengelemesi ve karlarını artırması gerekiyordu, bu nedenle 6 milyar ila 24 milyar dolar arasında bir İlk Halka Arz kullandılar; bu, son yıllarda bir teknoloji şirketi için en yüksek artışlardan biri. Firma daha sonra, ilk satış fiyatında %20'nin üzerinde bir artışla ertesi yılın Nisan ayında borsaya girdi.

Firma, mobil akış uygulamasını daha iyi hale getirmek için sürekli çalışıyor ve önemli değişikliklerinden bazıları, hem podcast'leri en son olaylara hem de yakın zamanda çalınan veya favori şarkılara ev sahipliği yapabilen özel çalma listelerini içeriyor. Uygulaması ayrıca, aynı konumdaki kullanıcıların aynı anda aynı anda müzik çalmasına da olanak tanır.

Spotify'ın akış hizmeti, en önemlilerinden biridir. akış platformları ve sürekli hizmet iyileştirmeleri ve yenilikçi fikirleri, platformun hızlandırılmış büyümesi için çok önemli olmuştur. Firma şu anda 82nd konum.

Share